VK Karbo Benátky nad Jizerou – VK Jihostroj České Budějovice 1:3

Velmi slušně zaplněná benátecká hala viděla hned v úvodním utkání naší nejvyšší soutěže velmi kvalitní volejbal. Také aby ne. Na jedné straně úřadující vicemistr republiky a na druhé pátý tým z loňského ročníku s novými zvučnými posilami (Jakub Veselý, Michal Koláček). Po velmi vyrovnaných prvních dvou setech odešel trošku domácím příjem podání a hosté převzali iniciativu na svoji stranu a ve třetím a čtvrtém setu byli pány na palubovce krásné benátecké haly.

V úvodu setu domácí dokázali zkazit skoro všechny podání a přesto až do prvního technického odpočinku byl stav naprosto vyrovnaný. Až když domácí hráči při bloku se dotkli sítě, daří se Jihostroji odskočit o dva body (7:9). Vzápětí ale hosté při útoku z pipe přešlapují útočnou lajnu a je vyrovnáno (9:9). Domácí poprvé nakukují do dvoubodového vedení po smeči o pásku do autu univerzála Jihostroje (14:12), ale po nečistém hraní Benátek je vyrovnáno (14:14). A opět tu máme velmi vyrovnanou partii až do samotné koncovky. Po chybě domácích hráčů na útoku (aut) a následném přímém bodu z podání je za stavu 17:19 velmi blízko vítězství v prvním dějství Jihostroj, ale domácí hráči se překonávají v poli a hrají velmi zodpovědně na útoku a misky vah se začínají překlápět. Dva ukázkové bloky na hlavním kůlu Benátek (Milan Moník), vzápětí přichází čisté eso Jakuba Veselého, který vyškolil svého parťáka z reprezentace Martina Kryštofa (22:20). Po bloku Michala Koláčka tu máme první setbol utkání, ten ještě hosté odvracejí, ale po přesné zalívce Benátek z pipe (Filip Nesvačil) získává tým pod vedením Miroslava Malána první sadu.

I druhý set začal velmi vyrovnaně a až do stavu 7:7 se pravidelně obě družstva střídají na podání. Až po dvou blocích hosté odskakují o tři body za stavu 7:10. Po dalším bloku Jihostroje hosté přidávají další bodík navrch (8:12). Přesto za stavu 17:17 je opět vyrovnáno (blok Jaroslav Škach 11:14, Filip nesvačil na smeči a nahrávač Budějovic 2x chybuje). A už to vypadá, že Benátky naváží na koncovku z minulého setu, ale proti je hlavní rozhodčí.
Velmi sporně odpískané nečisté hraní kapitánovi domácích posílá hosty zpět do vedení (18:20). Aby to nebylo málo, tak Karin Záhorcová odměňuje kapitána domácích i žlutou kartou. Tento sporný okamžik velmi nahrál vicemistru ČR, který nabídnutou šanci 100% využil a během pár míčů tu máme první setbol pro hosty po doteku sítě domácího hráče (20:24). První domácí odvracejí, ale po zkaženém podání Benátek je vyrovnáno.

Možná koncovka druhého setu se podepsala na domácím celku. Při podání Filipa Habra hosté odskakují o tři body (eso 0:3). Při podání Vladimíra Sobotky již hosté vedou o sedm bodů (5:12). Benátky sice s vicemistrem srovnávají krok, ale náskok se jim snížit nedaří. V koncovce přichází řada chyb na útoku ze strany Benátek a za stavu 14:24 po dalším útoku do autu má Jihostroj setbol. Zkažené podání Benátek ukončuje sadu za stavu 16:25.

V úvodu čtvrtého setu se domácí vrátili k bezchybné hře a až do stavu 6:6 se nedaří žádnému týmu odskočit o víc jak jeden bod. V koncovce přichází řada nevynucených chyb na útoku a konec utkání na sebe nenechává dlouho čekat. Po zkaženém podání Benátek za stavu 18:24 se hosté poprvé radují z mečbolu v letošním ročníku UNIQA volejbalové extralize mužů. Benátky se ještě snaží, ale třetí mečbol hosté proměňují a je konec prvního utkání.

Domácí kouč Miroslav Malán zápas okomentoval: „Myslím si, že na první zápas to bylo dost vyrovnané, možná do půli zápasu to byl docela i dobrý sport. Samozřejmě pak Budějovice byly jistější jak na útoku, tak na servisu i v obraně. Takže zaslouženě vyhrály. Nemyslím si, že to nebyl z naší strany vůbec špatný zápas."

„První dva sety byly absolutně vyrovnané, v druhém setu jsme ulítli v koncovce. A potom už se ukázala kvalita kádru Budějovic," dodal kapitán domácích Jaroslav Škach.

VK Karbo Benátky nad Jizerou - Kladno volejbal.cz 2:3

Úvodní dva zápasy volejbalové extraligy hráli Benátečtí na domácí palubovce. Po favorizovaných Českých Budějovicích podlehli svěřenci Miroslava Malána také nováčkovi z Kladna. Ten se v sobotu radoval v tie-breaku, a tak si domácí připsali do tabulky alespoň jeden bod.

Přes dvě hodiny měli možnost vidět diváci v benátecké hale velmi pěkný volejbal snad úplně se vším. Krásné a dlouhé výměny střídaly rychlou hru středem s tvrdým zakončením. Nakonec se v těsné koncovce zkrácené hry radovali z vítězství za tři body hosté z Kladna, pro které to jsou první dva body v soutěži. Domácí se museli spokojit s jedním, i když to vypadalo, že po prvním získaném setu, se podaří získat i druhou sadu. Nestalo se tak a rozhodovat se muselo až v pěti vyrovnaných setech.

„Máme hrozné problémy s naším podáním. Nedostaneme se vůbec do žádné delší série. Máme každý bod strašně vydřený a ty jednoduché balóny, jako třeba dobře trefený servis, ty nám stále chybí. My nedokážeme dát dva pořádné servisy za sebou, tak abychom si trochu pomohli. Potom je to hrozně těžké se o ty body rvát. Potom nemáme v družstvu nikoho, kdo by dokázal ty rozhodující balóny umlátit a získat potřebné body," řekl k zápasu benátecký kapitán Jaroslav Škach. Kouč Miroslav Malán dodal: „Je jasné, že v letošním ročníku není lehkých soupeřů, to znamená že takovýchto zápasů jako dnes bude víc. Musíme se poučit, že musíme hrát pořád stejně. My jsme dnes stále soupeře bodově dotahovali, to se potom velmi těžko hraje. Je i vidět, že ta liga bude letos velmi vyrovnaná."

„Myslím si, že jsme dnes byli nervózní víc, než bylo potřeba, a kdybychom ustáli některé momenty v prvním a ve čtvrtém setu, tak jsme mohli mít i tři body," řekl kouč Kladna Milan Fortuník.

Zdroj: Youtube

ZDENĚK ŠOLC, JAROSLAV BÍLEK