V pořadí už čtvrtý podnik mezinárodního mistrovství České republiky v autokrosu se jel začátkem června v Přerovské rokli.

V divizi Touring autocross 1600 mělo Mladoboleslavsko dvojí zastoupení. Josef Kořínek se Škodou Citigo kvůli havárii nepostoupil ze semifinále. Za to Janu Ratajskému vycházeli rozjížďky podle představ. Dokonce vévodil semifinálové jízdě. Ratajský však trefil díru a svoji Felicii otočil na střechu. Do opakovaného semifinále nastoupil a stylem start – cíl zvítězil. V hlavní finálové jízdě podal kvalitní výkon a skončil druhý za Markem Jourou. Třetí příčku obsadil po diskvalifikaci Jánoše Martin Kopena.

V divizi Touring autocross na startu nechyběli Pavel Svoboda z Dolního Bousova, ani Bořivoj Kořínek z Dobrovice. Prvně jmenovaný však zažil nejhorší závodní víkend v kariéře. Začalo to rozbitým přepravním autobusem, kde dokonce museli zasahovat hasiči, aby odklidili ze silnice vyteklý olej. Cesta z Dolního Bousova tak trvala bezmála osm hodin.

V prvním měřeném tréninku zajel pilot Mitsubishi druhý čas. Kvůli nefunkční spojce museli mechanici vyndat převodovku, aby se posléze zjistilo, že praskl klikový hřídel. Svoboda se tak stal pouhým divákem. Nový motor je téměř připraven a dolnobousovský jezdec se chystá poprvé v kariéře okusit Mistrovství Evropy v Nové Pace.

Bořivoj Kořínek ve finálové jízdě kolidoval s Neumannem a v přemíře snahy dohnat své soupeře urazil přední kolo. Kořínek však nadále vede průběžné hodnocení šampionátu. V Přerově se z vítězství radoval Aleš Plichta, před Miroslavem Neumannem a Lubošem Kuželem.

V divizi Kartkross se v rozjížďkách trápil kvůli špatnému převodu Martin Hrubý z Debře. Ve finále se naopak dle jeho slov hezky svezl a skončil na pěkném sedmém místě.

V Divizi Buggy 1600 měl okres dvojí zastoupení. Pro vítězný hattrick si po Velkých Uhercích a Nové Pace dojel famózně jedoucí pilot z Luštěnic a mladoboleslavský florbalista Petr Nikodém. Druhý skončil mistr Evropy z roku 2009 Vít Nosálek a třetí příčku obsadil loňský obhájce titulu pilot ze Svobodína Roman Polák.

Lukáš Kořínek v divizi Superbuggy nestartoval, tak dodejme, že v Přerově zvítězil Jan Smrž, před Vladislavem Štětinou a Romanem Keřkou.
Již tento víkend startuje druhý podnik mistrovství Evropy v německém Cunewalde, kde se Petr Nikodém vůbec poprvé postaví na start evropského šampionátu v divizi Buggy 1600. O týden později se jede závod sezony v Nové Pace. Na seznamu přihlášených nechybí nikdo z evropské špičky a startovní listina čítá zhruba 150 přihlášených jezdců.

TOMÁŠ NĚMEC