Smutná zpráva o smrti navigátora Aleše Zimolky (více zde) mezi ostatní piloty dorazila až po skončení čtyřicátého ročníku Rallye Český Krumlov.

Ten opanoval jednoznačně tovární pilot Škody Motorsport Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia Super 2000. Kopecký tak přerušil pětinásobnou sérii vítězství v řadě v této jihočeské soutěži Luhačovického jezdce Romana Kresty se shodným vozem, který za Kopeckým v cíli na druhém místě zaostal bez jedné desetiny o rovnou minutu.

Roman Kresta se na dostřel Kopeckého dostal v podstatě pouze po lehkém zaváhání vítěze na jedenácté rychlostní zkoušce, kde tovární pilot prorazil pneumatiku o skrytou překážku v trávě a ztratil jízdou po pomalu ucházející pneumatice přibližně pětadvacet sekund. Třetí místo obsadil v Českém Krumlově plzeňský jezdec Václav Pech s vozem Mini Cooper S 2000 a bramborová příčka dalšímu zástupci zlínského regionu Jaromíru Tarabusovi vodícímu po tratích vůz Škoda Fabia Super 2000. Skvěle se vedlo i Jaroslavu Orsákovi, jenž do poslední chvíle sváděl s Martinem Semerádem nádherný souboj o vítězství v kategorii produkčních vozů, ze kterého nakonec vyšel lépe druhý jmenovaný.

„Bohužel jsem na Kohoutě lehce zaváhal a prorazil gumu. Vložku jsme pak dojížděli po defektu. Jinak se nám ale soutěž hodně líbila, počasí vyšlo na výbornou a auto fungovalo skvěle," komentoval v cíli závodu svou výhru Jan Kopecký.

JUHO TAKÉ PRVNÍ

Souběžný start na dvou soutěžích přetavil Škoda Motorsport ve vítězství v obou z nich. Hänninen s Markkulou totiž byli nejrychlejší v Chorvatsku.

Třetí soutěž seriálu Mistrovství Evropy v rally, která se konala v okolí chorvatské Rijeky, byla soubojem jezdců na Škodovkách – Juho Hänninena a Hermanna Gassnera. Oba celou soutěž udávali tempo ostatním a bojovali o vítězství v jednotlivých zkouškách. Více si jich připsal pilot továrního týmu Juho Hänninen a v cíli se tak se spolujezdcem Mikko Markkulou radovali z letošního prvního triumfu v evropském šampionátu. Zároveň tímto výsledkem potvrdili průběžné první místo v celkovém hodnocení Mistrovství Evropy.

Juho Hänninen svůj chorvatský triumf komentoval: „Vítězství v pro nás absolutně neznámé soutěži nás bezesporu těší, jsem rád, že jsme ji zvládli bez zaváhání. Zvolili jsme taktiku absolutní obezřetnosti, a to se nakonec vyplatilo."