Z medailistů nedávného republikového šampionátu v parkurovém skákání dorazí např. Iva Holíková, Alžběta Vojtková, Václav Nágr či Václav Staněk. Diváci se však mohou těšit i na vysoko postavené jezdce z aktuálního žebříčku Českého skokového poháru. V jeho čele jsou s 28 body Barbora Tomanová a Jiří Skřivan a oba tito jezdci si nenechají zduchovické kvalifikační kolo seriálu ujít. O třetí místo se dělí dokonce čtyři jezdci, kteří mají 25 bodů. Z nich se na start další pohárové soutěže postaví vítěz kolínské Velké ceny Jan Chýle a Jan Štětina, jenž bodoval ve čtyřech z pěti kvalifikací. Právě tento jezdec při posledním kole v Olomouci předvedl velmi dobrou formu svých koní. S Benitem-S dokonce skončil druhý. V součtu 24 bodů má další z úspěšných jezdců domácí parkurové extraligy Zdeněk Žíla a i jeho můžeme ve Zduchovicích při Velké ceně očekávat na startovní listině. Z TOP10 Českého skokového poháru je přihlášená ještě Tereza Mücková.

D1 ve směru Prahu zablokovala nehoda čtyř nákladních aut.
V červenci bylo nejméně silničních nehod od začátku 90. let

Opomenout nelze ani na další úspěšné parkurové jezdce. O opakovanou výhru Velké ceny Zduchovic se pokusí Ladislav Arient, který ve Zduchovicích nenašel přemožitele v roce 2015. Na startu bude také celkový vítěz posledních dvou ročníků Českého skokového poháru Rudolf Doležal. Ten letos zatím příliš nebodoval, a pokud chce pomýšlet na konci sezony na pohárový hattrick, musí získat ještě hodně bodů. Zatím mu totiž patří dvacátá pozice v žebříčku. V případě výhry by se však rázem mohl ocitnout i mezi nejlepší desítkou. Zmíněná sestava jezdců je každopádně zárukou skvělé sportovní podívané a také vysoce pravděpodobných změn na předních pozicích pohárového žebříčku.

Český skokový pohár ovšem není jen o soutěžích těžké úrovně. Velký zájem ze strany účastníků je i o rámcové seriálové soutěže. V kvalifikačním kole Amateur Tour se představí dokonce více jak 70 jezdců. Dostat se tak do sobotního finále pro elitní pětadvacítku bude opravdu náročné. Podobný počet startujících bude možné sledovat při Czech Junior Cupu. Z tradičně úspěšných jezdců si start nenechá ujít Anna Lani Novak, Sára Finsterle, Sofie Najmanová, Linda Portychová či Tereza Svobodová. Do nedělní soutěže U25 pro jezdce do pětadvaceti let je přihlášeno také mnoho dvojic, a to téměř padesát. Vedoucí pozici v tomto seriálu si pokusí udržet letošní medailistka z republikového šampionátu Kateřina Málková. Sedlat bude dva koně a bude mít tak dvojitou šanci dosáhnout na jednu z předních příček ve výsledkové listině.

Koupaliště Divoká Šárka.
Kam se Češi chodí osvěžit v extrémních vedrech? Vede rybník před bazénem

Během závodních dnů se uskuteční celkem 20 soutěží. Závěrečná Velká cena Zduchovic se pojede tradičně jako soutěž stupně T* (145 cm) s finále pro deset nejlepších dvojic. Podrobnosti najdete na internetové adrese www.ceskyskokovypohar.cz, kde bude možné po celou dobu konání závodů sledovat on-line výsledky, v neděli pak také živý televizní on-line přenos.

Josef Malinovský