Organizátoři, fanoušci i samotní závodníci odpočítávají poslední dny, či spíše hodiny. Dnem D letošní cyklokrosové sezony na Mladoboleslavsku bude tato neděle.

Právě tehdy se jede v prostoru za boleslavským koupalištěm, kde se loni v říjnu konal závod Českého poháru, cyklokrosové mistrovství Evropy.
V silném zastoupení celkem 32 jezdců se představí česká cyklokrosová reprezentace na nedělním mistrovství Evropy v Mladé Boleslavi. Tradičně ho nepojedou muži elitní kategorie, novinkou je však samostatný závod pro ženy ve věku 22 let a mladší.

„Není tam žádné velké převýšení, na trati jsou rovné, ale i technické pasáže. A také pěkná silnice na startu i v cíli. V současnosti je ta trať podmáčená. Očekávám, že to bude poměrně těžký závod," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze šéf trati a bývalý reprezentant Petr Klouček.

Přihlášeno je celkem 178 závodníků z 11 zemí, mezi nimiž se chtějí prosadit domácí jezdci a ukončit tak čekání na medaili, které trvá od stříbra Jakuba Skály mezi juniory před třemi lety.

Na posledních dvou šampionátech vyšel český cyklokros naprázdno.

Největší očekávání si s sebou ponese na start junior Adam Ťoupalík. „Po výbuchu ve Valkenburgu dokázal vyhrát v Táboře, tak věříme, že se mu to podaří i na mistrovství Evropy," uvedl trenér Stanislav Bambula. „Povést se může i něco v kategorii mužů do 23 let a na začátku sezony jezdí výborně i Pavla Havlíková mezi ženami," doplnil Bambula.

Ten to z rodné Lysé nemá do Boleslavi vůbec daleko. „Studoval jsem tady průmyslovku, takže se sem rád vracím," řekl na adresu města automobilů.

Chybět nebude ani Radek Polnický

Na šampionátu nebude chybět ani mladoboleslavká stopa. Kromě jezdců boleslavského týmu Johnson Controls Karla Pokorného a juniora Jakuba Honzíka se v kategorii do 23 let představí také další Boleslavák – Radek Polnický z týmu Jirapo-Giant.

Jak se cítíte před domácím šampionátem?
Na posledním závodě Světového poháru v Táboře se mi nejelo nejlépe, ale všechna příprava směřovala k ME v Mladé Boleslavi tak věřím že nedělní závod mi sedne lépe.

Jaké jsou vlastně vaše ambice v evropské konkurenci?
Nechtěl bych říkat nějaká konkrétní čísla, ta si raději nechám pro sebe, ale chtěl bych na domácí půdě zajet co nejlépe a poprat se o dobrý výsledek.

Konkurence bude veliká, favoritem bude Holanďan Van der Poel…
Tak je to jednoznačně favorit číslo jedna. Letos přešel do kategorie U23 a vyhrál tři závody ze čtyř, přitom ještě poslední víkend v září vyhrál MS na silnici. Jeho výkonnost je famózní a má nášlápnuto k výborné karieře.

Vypadá to, že trať v Mladé Boleslavi bude měkká a bahnitá, vyhovuje vám tento typ trati a nebo preferujete tvrdší povrch? Byl jste se podívat na to co vás čeká v neděli?
Na trati jsem se podívat byl, podklad není úplně tvrdý, ale zase tam není ani nějaké extremní bláto, což si myslím, že by mi mohlo celkem sedět. Určitě to ale nebude lehký závod především tím, že na trati není žádný prostor k odpočinku.

A plán na poslední dny před závodem?
Probíhá v podstatě jako každý jiný, jen trénink už je trošku poupravený. Dnes mě čeká první trénink na trati a v sobotu už oficiální trénink od 14 do 16 hodin.

JAROSLAV BÍLEK, LUKÁŠ AUGUSTIN