Již druhé mistrovství České republiky se během července uskuteční na Ptýrově u Mnichova Hradiště. Tentokrát se bude jednat o drezurní mistrovské klání. Ode dneška do neděle bude zlato obhajovat mezi seniory Fabrizio Sigismondi a Apropos.

Na mistrovství České republiky v drezuře se sjede 70 jezdců, mezi nimiž nechybí loňští mistři a kompletní mladší česká reprezentace, která se letos podívala na mistrovství Evropy do Vidaubanu v kategorii junioři a mladí jezdci. V nejnáročnější kategorii seniorů se na start zapsalo 15 dvojic. Obhajovat titul bude Fabrizio Sigismondi, který se stejně jako loni představí s koněm Apropos.

Naopak loňská stříbrná medailistka Šárka Charvátová se letošního MČR neúčastní, stejně jako bronzová Libuše Půlpánová. Pozornosti by však neměly ujít pravidelné účastnice zahraničních závodů Ema Kopuletá (dříve Jančářová) s koněm Viva La Vida a Hana Vašáryová sedlající svého svěřence Equiservis La Fleurette.

Jedinou účastnicí MČR ve skocích i drezuře v nejtěžší kategorii je Kamila Kupcová se svým „obojživelným" Aganem. Dobře umístěná byla i loni čtvrtá Tereza Hábová a James Bond. Na jezdce této úrovně čekají tři kola IM1, IM1 a vIM1.

Druhou nejpočetnější kategorií je soutěž dětí. Loňské medailové trio Tereza Markusková, Sára Vingrálková a Zuzana Baloušková se představí kompletní, jediná Tereza Markusková však bude sedlat svého loni vítězného koně Aha. Mezi mladšími juniory loni zvítězila Tereza Čechurová a Elfen Prinz, jedna z účastnic letošního mistrovství Evropy. Nyní však postoupila do kategorie starších juniorů, kde se potká s loňskou vítěznou dvojicí Martina Kučerová a Calet. Mezi mladšími juniory nechybí loni stříbrná Aneta Havlíčková, tentokrát se představí s koněm Ce Soir. Dále si závody nenechá ujít Alexandra Hanáčková, která předešlý víkend získala v sedle jiného koně stříbrno na skokovém MČR v Martinicích.

Kvalitní startovní pole bude mít soutěž mladých jezdců. Obhájkyni zlata Sofii Brodové s Lissandrem budou cestu za obhajobou znepříjemňovat i další účastnice letošního mistrovství Evropy Barbora Marešová s Clever Girl, nejlépe umístěná Barbora Dvorníková s Why Not či Pavla Hašková s Lindgren 2. Závody nebudou ochuzeny ani o soutěž družstev, kterých se představí sedm.

Na mistrovství České republiky v drezuře nebudou chybět drezurní rozhodčí ze zahraničí, jak se stalo v posledních letech zvykem. Pozvání přijali Knut Dansberg a Sharon Rhode z Německa a dále Alain Francqueville a Jean Pierre Tuloup z Francie. Pro aktuální informace sledujte webové stránky pořadatele www.koneptyrov.cz .

Těšit se můžete také na záznam, který odvysílá Česká televize na kanálu ČT Sport. Premiéra je na programu ve středu 29. července od 12:50 hodin, dále se bude pořad opakovat ve čtvrtek ve 4:05 hodin a 11:20 hodin, v sobotu 1. srpna v 6:50 hodin a v pondělí 3. srpna v 7:00 hodin.