„Tohle vítězství je pro mě hodně speciální, přece jen jsme ho vyhráli ve městě, kde jsem se narodil a vyrůstal. A musím říct, že se nakonec rodilo ve velkých bolestech, i když ještě chvíli před koncem třetí třetiny jsem si byl skoro jistý, že už to dohrajeme,“ řekl Jan Jelínek, obránce Mladé Boleslavi.

„Asi jsme si všemi předchozími prodlouženími vybrali štěstí,“ pokrčil rameny Josef Rýpar, neúnavný vítkovický univerzál. „Ne, že bych titul Bolce přál, ale sluší se jim k němu pogratulovat,“ doplnil.

Tentokrát to ale nebyla žádná taktická vyčkávaná, jakou třeba viděli diváci ve finále Českého poháru. A poslednímu sezonnímu klubovému souboji navíc pomohla brzká Tokošova trefa, po níž se uvolnila ofenzivní síla obou celků.

Hosty vrátil do zápasu Natov, který z dorážky Krzyžankovy rány překonal Součka, leč Vítkovice našly cestu k dalším dvěma brankám. Nejdřív v přesilové hře po vyloučení Grubera a ukázkové kombinaci přesně zacílil Josef Rýpar a chvíli po něm se dostal ke gólu i agilní obránce Jan Šebesta.

Boleslav pochopitelně dvougólové manko nesrazilo a po gólech ex-vítkovických kapitánů Jelínka a Kološe dorovnala výsledek. Převrátit na svou stranu ho ale do konce druhé třetiny nedokázala, byť měla po přísném Tokošově vyloučení na konci druhé třetiny dvouminutovou početní výhodu. Tu však na rozdíl od Vítkovic v první periodě nezužitkovala.

Plná ostravská hala viděla naprosto špičkový florbal, oba týmy hrály na maximum možného a v případě Vítkovic možná i na víc. Ostravané totiž po trefách Milana Tomašíka a Jiřího Curneyho byli minutu a půl na kolenou, jenže po druhém vyloučení Grubera nejdřív Tokoš snížil a prakticky vzápětí i s dopomocí Jana Jelínka srovnal.

A v prodloužení dlouho Ostravané sahali po definitivním obratu, jenže Tokošovi vzal vítěznou radost pozorný Bauer, který o chvíli později před dobíhajícím Delongem vykopl míč do bezpečí.

Mladá Boleslav byla dlouho zalezlá, nakonec si však počkala na svou šanci, kterou minutu a čtvrt před koncem prodloužení Tomašík přetavil v historicky první titul pro středočeský klub.

Technology Florbal MB – 1. SC Tempish Vítkovice 6:5 pp (2:3, 1:0, 2:2 – 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Natov (Krzyžanek), 19. Jelínek (Curney), 22. Kološ (Tomašík), 53. Tomašík (Kološ), 59. Curney, 69. Tomašík (Novotný) – 4. Tokoš (Sladký), 13. Rýpar (Hájek), 16. Jan Šebesta (Delong), 59. Tokoš (Jan Šebesta), 60. Tokoš. Rozhodčí: Gavlas, Mikula. Vyloučení: 2:1. Využití: 0:2. Diváci: 8191.

Mladá Boleslav: Bauer – Řehoř, Jelínek, Kološ, Krzyžanek, Novák, Zakonov – Tom. Croust, Curney, Natov – Novotný, Tomašík, Tad. Chroust – Bína, Pluhař, Gruber – Krajcigr, Rožnovják. Trenéři: Pazdera, Gwuždž, Peterka.

Vítkovice: Souček – Rýpar, Nehera, Hubálek, Jan Šebesta – Sladký, Delong, Tokoš – Hájek, Řezanina, Firda – Gál, Bräuer, Hrubý – Jankulár, Jastřembský, Vilím, Děček, Besta. Trenéři: Brus, Komačka, Výtisk.