Český badmintonový svaz  si v sobotu na svém sněmu  zvolí nového předsedu na další čtyři roky.  Mezi trojicí kandidátů se objevilo i jméno prezidenta benáteckého Deltacaru Petra Martince. Co podle jeho slov trápí současný český badminton a s jakou vizí jde do víkendových voleb?

Proč jste se rozhodl kandidovat na post předsedy svazu?
Letos končí po šesti letech ve funkci dosavadní předseda Zdeněk Musil a svaz tak musí najít jeho nástupce. Já jsem kandidoval již před čtyřmi lety, tehdy to ale nebylo úplně připravené. Nicméně teď cítím podporu několika českých klubů, proto jsem kandidaturu podal.

Kolik kandidátů kromě vás jde do voleb?
Kandidaturu prozatím oznámila ještě současná sekretářka svazu Hana Procházková a předseda  brněnských Jehnic Ladislav Vorel.

V jaké kondici se badmintonové hnutí nachází?
Dle mého názoru  svaz  šel za poslední roky pomalými krůčky vpřed, zatímco  Evropa pádí vpřed mílovými kroky. Určitě  bylo mnoho věcí, které se  svazovému vedení povedly,  ale  na druhou stranu je pravdou, že některé svazové komise v této době příliš nefungují a v porovnání s Evropou hodně  ztrácíme. Země  které ještě před několika lety byly  badmintonově za námi nás nyní hodně předbíhají. Začíná to u práce s mládeží přes  mediální prezentaci sportu  a končí  výsledky národních týmů. Taktéž  způsob  provádění některých výběrových řízení   nebyl zcela profesionální a hodně  narušoval  atmosféru  v celém hnutí.

S jakou vizí předstoupíte před delegáty?
Náš klub v Benátkách funguje dlouhodobě na vysoké úrovni a tyto věci bych chtěl převést z klubového prostředí do toho svazového. Chtěl bych si vytyčit čtyři hlavní úkoly. Lepší prezentace v médiích, vždyť například v České televizi mají své pravidelné magazíny třeba šachy nebo požární sport, ale badminton ne. Dále bych chtěl pro naše nejvyšší soutěže  Extraliga, Mistrovství ČR, Mezinárodní mistrovství ČR  zajistit generální sponzory a tyto tři naše  nejlepší produkty co nejvíce propagovat a nabízet  obchodním partnerům k prezentaci. Pak je to stabilizace  národní reprezentace. Vytvořit kvalitní soudržný tým, včetně profesionálního realizačního týmu, který  by do čtyř  let byl schopen bojovat o medaile na Mistrovství Evropy družstev, tak jako například letos družstvo žen Švýcarska. Čtvrtým styčným bodem je rozšíření členské základny. Vše začíná u mládeže, proto je potřeba začít tady. Po dlouhé době konečně pomalu rozjet akci BADMINTON do ŠKOL a jiné akce, které by k našemu sportu přilákali více lidí, kteří se zapojí do našeho hnutí.

Jak vidíte svoje šance na zvolení?
Je pravdou, že pro mnoho lidí jsem osobou se svéráznými názory, ale český badminton nyní potřebuje razantnější změny. Od šesti let se pohybuji v badmintonu, což bude nějakých třicet let, z toho sedmnáct jako funkcionář, takže zkušenosti mohu nabídnout. Díky své profesionální kariéře jsem  poznal  celé badmintonové hnutí a získal mnoho kontaktů  v zahraničí a na vlastní  oči viděl jak fungují ostatní badmintonové federace. Každý  kdo se mnou kdy spolupracoval ví, že jsem perfekcionista a  snažím se věci dělat zcela profesionálním způsobem. Tuto práci  bych požadoval i po všech svých spolupracovnících ve výkonném výboru a jsem 100% přesvědčen, že  kvalitní práce by se brzo ukázala. Ať už volba dopadne jakkoliv, přál bych si aby český badminton nastartoval novou epochu, epochu  vzestupu.