Boleslavský atlet Vojtěch Koudelka, známý také jako „nezdolný bojovník" kvůli své transplantované ledvině, se chystá na Mistrovství Evropy transplantovaných a dializovaných sportovců, na kterém chce zaběhnout svůj další světový rekord. „Stále srovnávám své současné časy s těmi, když jsem byl ještě zdravý," říká Koudelka. V hlavě se mu tak s blížící olympiádou honí myšlenky, co by, kdyby…

Koudelka patří mezi nejznámější transplantované české sportovce, neboť je již čtyřnásobným mistrem světa této kategorie. Běhání se začal naplno věnovat ve svých 18 letech, kdy ho nejvíce podporoval jeho otec, jenž byl sám maratóncem.

Před pár lety ho zasáhla rána osudu v podobě selhání ledvin, kvůli špatné diagnostice lékaře. Doktoři mu transplantovali ledvinu, díky které jeho sportovní kariéra mohla pokračovat, i když s malým postižením. „V těch nejhorších chvílích mě nad vodou držela hlavně naděje, že se budu moci zase naplno věnovat běhání", popisuje Vojtěch.

Závodně běhat s transplantovanými ledvinami není vůbec snadné. „Ledvina mi sama o sobě nevadí. Spíš mě hodně omezují prášky, které musím brát. Jsem po nich unavený, zejména ráno. Naštěstí většina závodů nebývá brzo z rána, to by můj výkon nebyl nejlepší," vysvětluje atlet.

V současné době se tvrdě připravuje na Mistrovství Evropy v chorvatském Záhřebu, který se koná začátkem srpna. „Kromě tréninků mi na jiné záliby nezbývá čas. Musím také chodit do práce, spíše však na odpolední směny," říká Koudelka, který se živí jako kadeřník. Boleslavský deník bude s Koudelkou i nadále v kontaktu a bude vás informovat aktuálně o dění v Záhřebu.

NIKOL MARŠÁLKOVÁ