Ani sedmý ročník turnaje v plážové házené, který hostil areál přírodního koupaliště v Bělé pod Bezdězem, nezaostal za očekáváním diváků i startujících celků a přinesl atraktivní podívanou pro všechny věkové generace.

Již od pátečního poledne se na třech pískových hřištích naplno rozjela klání ve skupinách, přičemž o postup mezi nejlepší týmy bojovalo 47 celků. Ty do Bělé pod Bezdězem přijely ze všech koutů České republiky, nechyběly ani týmy z Německa nebo Slovenska. Největší pozornost na sebe strhával samozřejmě tým tvořený reprezentanty Česka, který na turnaji vystupoval pod názvem Oceloví tygři.

V jeho dresu se vystřídaly osobnosti současné české házené a rozhodně se bylo na koho dívat. Za všechny jmenujme nejlepšího hráče světa 2010 Filipa Jíchu, vítěze Ligy mistrů 2012, dále brankáře Petra Štochla, kapitána národního celku Karla Nocara, kanonýra německé Bundesligy Pavla Horáka, letošního švýcarského mistra Václava Vraného nebo legendu reprezentace Jana Filipa.
Tato házenkářsky výjimečná parta dokráčela v letošním ročníku Schmolz + Bickenbach Bělá Cup 2012 do semifinále, kde se musela sklonit před uměním Písek Boys.

BOLESLAVÁCI VYMĚNILI PALUBOVKU ZA PÍSEK

Stává se již pravidlem, že boleslavští házenkáři po skončení mistrovské soutěže vymění tvrdou palubovku městské sportovní haly za sypký písek na koupališti v nedaleké Bělé pod Bezdězem.
Letos tomu tedy nebylo jinak a hráči se zúčastnili již sedmého ročníku turnaje v plážové házené Schmolz + Bickenbach Bělá Cup 2012.

V základní skupině C jim los určil za soupeře týmy Pavnar, BHC Bělá, Knížepáni z Jičína a Věčná žízeň.

Celý turnaj začal už v pátek v pravé poledne a boleslavští házenkáři tak sundali sálovou obuv a bosky vyběhli do teplého písku, aby v prvním utkání poměřili své síly a umění s družstvem Věčná žízeň. I když nehráli špatně, tak toto utkání nezvládli především po taktické stránce a prohráli v poměru 0:2.

Ve druhém utkání se střetli s družstvem BHC Bělá. Boleslavští házenkáři neproměnili řadu šancí, dopustili se několika zbytečných chyb, a když každé z družstev vyhrálo jeden poločas, dospělo vše do penaltového rozstřelu. V něm měli více štěstí hráči BHC Bělá a vyhráli toto utkání 2:1.

V dalším utkání na boleslavské hráče čekalo družstvo Knížepánů z Jičína. Hrálo se v podvečerních hodinách a na hřišti byl po celodenním sluníčku příjemný stín. To svědčilo více boleslavským hráčům, předvedli několik rychlých akcí, celkem hladce vyhráli oba poločasy a mohli se radovat z prvních dvou bodů po výhře 2:0.

V posledním utkání základní skupiny nastoupili v sobotu dopoledne boleslavští hráči proti družstvu Pavnar. Hrála se oboustranně vyrovnaná házená a tak přišel na řadu rozstřel. Ten boleslavští házenkáři opět nezvládli a prohráli tedy 1:2.

Dva získané body a čtvrté místo v základní skupině byly pro hráče jen slabou útěchou. Znamenalo to, že budou v turnaji pokračovat vyřazovacími boji v skupině, kde budou hrát o konečné 17. – 24. místo.

Tady se utkali nejdříve s družstvem Sedmý pokus. Jejich hra však postrádala nějaký ten nápad, který by jim vynesl větší bodový zisk. Kombinace končila ve většině případů chybou a k zakončení tak už ani nedocházelo. Boleslavští házenkáři podlehli v tomto utkání družstvu Sedmý pokus 0:2.

V dalším utkání měli Boleslaváci za soupeře družstvo Libo Garda. A vůbec se jim herně nedařilo. Předvedli výkon, který byl hluboko pod jejich možnosti a zaslouženě prohráli. Tato prohra hráče odsoudila k nedělnímu utkání o konečné 23. místo.

V utkání o konečné umístění nastoupili boleslavští hráči proti družstvu Bělští Japonci. Hrálo se uvolněně a po vyrovnaných poločasech došlo na rozstřel. V něm si vedli lépe hráči z Mladé Boleslavi a na turnaji tak obsadili konečné 23. místo.

Auto Škoda: Beneš, J. Janhuba, F. Janhuba, J. Houška, T. Houška, Polesný, Kuchta, Pavlíček, Kábrt, Picek, Palo.

JAROSLAV BÍLEK, JAN PAVLÍČEK