To je forma jako hrom! Před dvěma týdny vyhrál benátecký badmintonista Cristian Savin juniorský turnaj ve Švédsku. O uplynulém víkendu se mu to samé podařilo i na Kypru. Své vítězství ale mladý badmintonista Benátek nijak zvlášť nepřeceňuje: „Bude to především tím, že na turnaj nebyl až tak silně obsazen.

Do turnaje na Kypru šel Savin jako nasazená jednička a roli favorita potvrzoval během celého turnaje. „Byla to celkem lehká cesta až na finále. Tam jsem porazil Kazacha, který mě na posledním juniorském turnaji u nich porazil. Ale teď jsem jsem mu to vrátil,“ hlásí spokojeně Cristian Savin.

Podmínky pro badminton byly na Kypru zajímavé. „Na Kypru jako takovém bylo okolo dvaceti stupňů, což se mi zamlouvalo. Dokud jsem ale nezjistil, že v hale je jenom třináct stupňů. Tam jsem mrzl,“ přidává zajímavý poznatek hráč benáteckého extraligového áčka.

Ten měl být v těchto dnech na dalším juniorském podniku v Maďarsku, ale právě chlad z kyperské haly ho stál nemoc. „Příští turnaj mám od prvního března v Holandsku. Tam jde o jeden z větších turnajů, stejně jako turnaj v Německu, který začíná devátého března,“ komentuje Savin, který se v novém vydání světového juniorského žebříčku objevil na šestém místě.

Má tak velmi reálnou šanci zabojovat o nominaci na olympijské hry mládeže, které hostí v roce 2018 argentinské Buenos Aires. „Kritéria jsou podobná jako na olympiádu dospělých,“ vysvětluje prezident benáteckého klubu Petr Martinec. A doplňuje: „Na akci pojede 27 nejlepších hráčů světového žebříčku. Ti budou doplněni jednou divokou kartou od pořadatelů a čtyři hráče nominuje ještě olympijský výbor. Zároveň musí platit, že každý kontinent bude zastoupen alespoň jedním hráčem.“

Hráči budou sbírat body na kvalifikačních turnajích. Ty začnou na konci letošního dubna a celá kvalifikace se uzavře 26. dubna 2018.