Kvalifikace badmintonistů na olympijské hry v Brazílii se uzavře sice až na konci května, už nyní je ale téměř jasné, že úřadující český mistr v družstvech, BK Deltacar Benátky nad Jizerou, bude mít na Hrách v Riu dvojí zastoupení.

„Ukrajinská hráčka Maria Ulitina se pohybuje někde okolo 22. místa, takže ta by měla mít účast dovolím si říci na sto procent jistou. Stejně tak Adrian Dziolko z Polska, který minulý týden, kdy jsem se na žebříček díval, držel 26. místo," prozradil prezident a trenér benáteckého klubu Petr Martinec.

Benátecká enkláva mohla být dokonce tříčlenná, ale slovenský reprezentant Jarolím Vícen se nakonec nekvalifikoval. „Jaro do kvalifikace naskočil, ale v prosinci už jeho ztráta na postupové pozice byla velká, tak se rozhodl společně se slovenským svazem pošetřit finance a dále se věnoval pouze extralize," říká šéf benáteckého klubu.

Systém kvalifikace, která probíhá od prvního května minulého roku do posledního května roku aktuálního, spočívá ve sbírání bodů ze všech turnajů – čím kvalitnější turnaj, tím více bodů za umístění do žebříčku a logicky i vyšší prize money. „Hráčům se pak do konečné tabulky počítá deset nejlepších výsledků," objasňuje Martinec.

Kvalifikace na vrchol čtyřletky by neměl minout českou jedničku v ženském žebříčku Kristínu Gavnholt. „Ta by měla mít už účast také jistou. Otázník je mezi muži – Petr Koukal aktuálně figuruje na prvním nepostupovém místě, Milan Ludík je hned za ním. Oba ale ještě čekají turnaje v Jižní Americe a také Mistrovství Evropy ve Francii, kde by si mohli v případě úspěchu připsat hodně bodů do žebříčku," říká na adresu českých nadějí Petr Martinec.
Každý stát, který má svého účastníka v elitní světové osmičce může do singlu vyslat dva zástupce (pokud se kvalifikují), ostatní země pouze jednoho. Zároveň musí platit skutečnost, že každý kontinent, bude mít alespoň jednoho účastníka a to i přes to, pokud by kvalifikací neprošel. Tři místa pak má k dispozici pro divoké karty badmintonová federace, olympijský výbor a pořadatel Her.

SEMIFINÁLE

Pro benátecký tým je ale více než olympiáda aktuální extraligové Final Four, které hostí tento víkend pražská Vinoř. V semifinále vyzve obhájce českého titulu z Benátek nad Jizerou Brno. Ve druhém semifinále pak narazí Meteor Radotín na badmintonisty Českého Krumlova.

Podle slov svého šéfa nepůjde loňský mistr do semifinále v roli favorita. „Je to tak 55 na 45 procent pro Brno. Bohužel se budeme muset obejít bez zraněných Zevla a Jelínka, která má problémy s postranními vazy v koleni," vyjmenovává ztráty Petr Martinec.

Ale jedním dechem dodává, že jeho tým rozhodně předčasně zbraně neskládá: „Na druhou stranu máme i tak dost silný a široký kádr. Věřím že sestava Ulitina, Dziolko, Vícen, Šikalová a Savin je schopná udělat pět bodů. V té finálové čtyřce je asi každý schopen přehrát každého."

Benátky chtějí spoléhat i na podporu svých fanoušků v hledišti. „Pro všechny benátecké fanoušky, kteří byli celý rok úžasní jsme jako poděkování za jejich přízeň připravili tuto akci vstupenka zdarma. Jelikož vstupenky nejsou v předprodeji, tak každý benátecký fanoušek, který bude mít benátecký dres, který je možno zapůjčit v kanceláři klubu, dostane zpětně vstupenku proplacenu. Věříme v černo-červenou tsunami," burcuje tým i fanoušky před finálovým víkendem prezident úřadujících mistrů.