Co se vlastně stalo? V pondělí krátce po poledni se šofér Fordu Cougar pohyboval mezi Všechlapy a Krchleby. „V té době se plně nevěnoval řízení, psal na mobilním telefonu sms zprávu. Začal sjíždět ze silnice směrem ke svodidlům. Toho si na poslední chvíli všiml a strhl řízení takovým způsobem, že se vůz převrátil na střechu," popsala nehodu policejní mluvčí Petra Potočná.

Řidič dodávky, který nečekaně přejel do protisměru a čelně se srazil s kamionem Mercedes, na místě zemřel.
Řidič nepřežil střet na nymburském obchvatu

Jak už bylo řečeno, řidič utrpěl lehká zranění. Ta mu ovšem nezabránila v tom, aby přivolaným policistům dýchl do přístroje. „Dechová zkouška prokázala přítomnost alkoholu, konkrétně se jednalo o 2,05 promile," doplnila Potočná.

Policisté v tuto chvíli neřeší fakt, že při řízení psal textovou zprávu. Mnohem větší trest mu hrozí za způsobení nehody pod vlivem alkoholu. Muži už bylo sděleno podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. „A to také ve druhém odstavci, kde se trestní sazba pohybuje v rozmezí od půl roku do tří let vězení," uvedla policistka.

Zmíněné psaní zpráv a obecně používání mobilu při jízdě bez hands free je samostatným přestupkem. Podle jednoho z paragrafů se přestupku dopustí řidič, který při řízení vozidla drží v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení. Za tento přestupek řidiči hrozí ve správním řízení pokuta 1 500 až 2 500 korun a připsání dvou bodů.

§ 274 Ohrožení pod vlivem návykové látky
(1) Kdo vykonává ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, zaměstnání nebo jinou činnost, při kterých by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán,
a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 havárii, dopravní nebo jinou nehodu, jinému ublížení na zdraví nebo větší škodu na cizím majetku nebo jiný závažný následek

Na křižovatce ulic Boleslavská a V Kolonii došlo ke střetu Škody Fabia a policejního vozu, který pod houkačkami spěchal k jinému případu.
Houkající policejní vůz k případu nedojel