„Naopak v posledních letech se počet kontrol na alkohol i drogy zvýšil. To je také jeden z důvodů, proč se počet trestných činů a přestupků v této oblasti zvyšuje," řekla policejní mluvčí Petra Potočná.

Policisté si s řidiči pod vlivem alkoholu už zažili nezapomenutelné story. Doslova legendární je na Nymbursku příběh řidiče linkového autobusu, který se stal večer před Štědrým dnem v roce 2008. Tři cestující, kteří nastoupili na trasu z Nymburka do Čelákovic, asi na tuto jízdu do smrti nezapomenou.

Poslední autobusový spoj na zmíněné trati se toho dne mohl stát osudným pro pasažéry okamžitě po vyjetí od nymburského nádraží. Hned tam totiž trefil autobus sloup veřejného osvětlení. „Na něm způsobil škodu patnáct tisíc korun," potvrdila policejní mluvčí Petra Potočná.

Pětačtyřicetiletý opilý šofér však nehodu nejen nenahlásil, ale pokračoval v cestě. Ovšem naštěstí daleko nedojel. Konečnou pro něj byla zatáčka před Zvěřínkem. Podle policejního protokolu nezvládl řízení, vjel do protisměru a skončil v příkopě. Nutno poznamenat, že byla už dávno tma.

Oba cestující se v tu chvíli podruhé narodili. Navíc jako zázrakem vyvázli bez zranění. Šok však čekal na policisty. „Orientační dechová zkouška byla pozitivní, řidič nadýchal 3,69 promile alkoholu," uvedla Potočná. Škoda na autobusu byla vyčíslena na 60 tisíc korun.

Ilustrační foto
ŠOK: šofér autobusu boural a měl 3,7 promile!

Neuvěřitelnou podívanou mají za sebou také obyvatelé Neratovic na Mělnicku, kde je jejich zkušenost mnohem čerstvější. „Řidič auta jezdil podle svědectví lidí ze strany na stranu. Proto byla na místo přivolána hlídka, která se naštěstí nacházela nedaleko, a ihned řidiče zastavila. Ten nadýchal 3,58 promile," konstatovala mělnická policejní mluvčí Markéta Johnová.

Ještě jeden pozoruhodný zážitek mají nymburští policisté. A to v souvislosti s letním hudebním festivalem Votvírák v Milovicích. Po jeho ukončení zastavují všechny řidiče a dávají jim dýchnout.

„V jednu chvíli se však situace vyhrotila a byly ucpány odjezdové trasy, proto jsme uzávěru uvolnili a vyzvali řidiče, aby pokračovali v jízdě a nekontrolovali jsme všechny. Jeden z nich se však domáhal kontroly velmi usilovně, chtěl zjistit, zda je pod vlivem alkoholu. Dýchl 1,6 promile a sám si tak vykoledoval zákaz, pokutu a další postihy," uvedla mluvčí policie.

Ilustrační foto.
Opilá žena nabourala do stojícího vozu