Zrovna je to rok, co jste opustil pozemské žití a vydal se vzhůru do novinářského nebe. Musím se Vám, pane Donáte, přiznat. Pokaždé, když projíždím Boleslaví, ale co Boleslaví, celým Mladoboleslavskem, celým okresem, tak si na Vás vzpomenu. Oni na Vás lidé stále vzpomínají.

Fakt, to není pochlebování, to tak je. Já si totiž dobře pamatuji, když už jste v redakci Boleslavského deníku nepůsobil, tak jsem na Vás narážel všude. Ať se dělo, co se dělo, byl jste tam Vy. A já si v tu chvíli byl jistý, že je vše tak, jak má být. Že je vše na svém místě.

Vaše novinářské místo zaujali v Mladé Boleslavi další, jiní. Mám je všechny rád, ale musím říci jednu pravdu, kterou mi potvrdí každý čtenář: „Donát byl a bude jen jeden!" V té větě je totiž, milý pane Donáte, všechno. Úcta, důvěra ze strany lidu, ze strany čtenářů.

A Vy jste tohle vždy cítil a proto jste byl, takový, jakého jsem Vás měl vždycky rád. A takový, jaký se snažím být já. Totiž, že každý, kdo za Vámi přijde, je Člověk. I když Vám jde vynadat, pořád jste v něm viděl Člověka a Čtenáře.

Protože kdyby za Vámi Pan Člověk a Pan Čtenář nepřišel, čím bychom my, novináři, byli? Jen pouhopouhými přepisovači agenturních zpráv, které vyšumí do nenávratna. To jste Vy, pane Donáte, z duše nenáviděl. Vždy jste měl rád kontakt s lidmi.

I proto na každé akci v Mladé Boleslavi, kterou navštívím – přiznám se, že jak mne život zavál pracovně do Prahy, je těch návštěv méně – podvědomě hledám Vás a Vaše: Dobrý den, Jiří…

Vážený pane Donáte, kdyby něco, dejte nám vědět. To víte, pokaždé se vše nepovede. A čtenář je největší kritik. Oba dva víme, že je ale kritikem nejspravedlivějším. Který novinář si tohle nepřizná a neuvědomí, není novinář.

Je to jen někdo, kdo by měl slyšet o tom, jakým novinářem byl Josef Donát. Jakým novinářem jste byl Vy, pane Donáte. Tak Vám, pane Donáte, tam nahoru posílám pozemský pozdrav, kterým jsme se mnohdy loučili: „Ať nás čtou…"

Autor je bývalým šéfredaktorem Boleslavského deníku a nyní krajským šéfredaktorem Deníku.

Čtěte také: Zemřel Josef Donát, první šéfredaktor Boleslavského deníku