Za dobu existence sboru si vybudovali nejen slušný počet fanoušků, ale i míst, kde vystupují. Dávno již přerostli Mnichovo Hradiště. Návštěvníci je mohli slyšet na soutěžích nejen v Čechách, ale na Slovensku, ve Švýcarsku a Německu. Z regionálních, národních a mezinárodních soutěží si přivezly desítky ocenění.

A protože dlouhodobě dělají dobrou reklamu, zastupitelé se rozhodli, že jim na reprezentační plese předají Cenu města za celoživotní přínos. „Nečekali jsme to, ale samozřejmě nás to potěšilo a kromě toho i rozesmálo. Vyvolalo to v nás pocit, že Cena za celoživotní přínos se dává někomu, kdo už skončil s prací. To my rozhodně nechceme. Ještě nějakou dobu vydržíme," řekla s úsměvem Alena Hejlová. Náladu jim to ale nezkazilo. Aby nedošlo k nedorozumění, zástupci města jim vysvětlili, že si cenu za práci zkrátka zaslouží.

Čtěte také: Policisté při noční službě zachránili život sebevraha

Sbor založili v roce 1987 po absolvování pedagogické fakulty v Ústí nad Labem. Tehdy jim pomohly i okolnosti. Mnichovo Hradiště mělo jako stranický úkol založit pěvecký sbor. První nábor se uskutečnil na základní škole.

„Po pěti letech jsme se dostali na první větší festival a tam jsme zjistili, že máme ještě co zlepšovat," vzpomíná Ladislav Hejl. Poté od základů změnili repertoár, přidali dvojhlasy, trojhlasy a cizí jazyk. Kromě výchovy ke zpěvu sbor jedenáct let pořádal i velký festival, který se jmenoval Mnichovohradišťská jarní písnička a zval si i různé pěvecké soubory.

Náhoda sbor zavedla až do Švýcarska, kde vystupoval už dvakrát. „Pozval nás tam člověk, který z Čech emigroval a teď žije ve Švýcarsku. Pořádal tam výstavy českého umění a napadlo ho, že by mohl pozvat i český sbor. Ptal se svého kamaráda, který je shodou okolností naším dvorním řidičem, jestli náhodou nějaký nezná," popsal Ladislav Hejl. „Měli jsme tam pět koncertů a lidé byli nadšení. Kromě toho nás hostitel provedl i po městě, po horách a vzal nás i do jeskyně," doplnila ho manželka.

Sbor, kde aktuálně zpívá přes sto dětí a pětadvacet dospělých, samozřejmě plánuje i oslavu. Nejbližší akcí je výroční koncert, a to 20. října, kterého se zúčastní například mužský pěvecký sbor z partnerského města Erzhausen.

Čtěte také: Kaufland kvůli nahlášené bombě prohledával policejní pes. Šlo o planý poplach