Výsledky ankety Zážitek roku, kterou vyhlašuje každoročně Městské divadlo Mladá Boleslav společně s Boleslavským deníkem už má své výherce. Jenže jejich jména zná jen několik organizátorů, kteří složili slib mlčenlivosti. Jediné, co mohou před 30. lednem prozradit, je fakt, že letošní ročník byl rekordní a že závěrečný Galavečer bude opět velkolepou show plnou muziky.

„Odevzdáno bylo celkem 488 kuponů, což nás velmi překvapilo. A samozřejmě mile. Hranici čtyř stovek jsme zatím nepřekonali," potvrzuje divácký zájem o hlasování o nejoblíbenějšího herce, herečku a inscenaci Městského divadla za uplynulou sezónu Jiří Novotný z divadelní kanceláře.

Vedení divadla pochopitelně před Galavečerem striktně odmítá jakékoliv naznačování, pouze ke kategorii Síň slávy, o níž diváci nehlasují, umělecký šéf divadla Pavel Khek poznamenal: „Odnese si ji ten, kdo si ji opravdu zaslouží". Následně ještě dodal: „Výsledky ankety byly opět napínavé a překvapivé. Do nominací (tedy mezi tři finalisty, pozn. red.) se dostali i herci, kteří tam ještě nikdy nebyli, a ukázalo se tedy, že i naši mladou generaci si diváci zamilovali. To náš těší."

Pavel Khek a režisér a dramaturg Petr Mikeska, kteří program Galavečera připravují, odmítli odtajnit i jakékoliv číslo a jeho aktéra. Prý si máme počkat na slavnostní večer, ani šéf FBI přece dobrovolně neodtajňuje jména svých agentů. Pánové však slibují živou upoutávku na muzikál Kabaret, který bude mít premiéru na konci února, tklivou píseň vyžilé černošky v podání jedné z hereček domácího souboru a snad všechny hudební žánry od opery až po improvizované bubnování na těla kolegů. Lákavý je i podtitul Galavečera, který je stejný jako jednotící téma letošní sezóny – je jím Odhalení. Diváci budou údajně svědky odhalení hned několika šokujících pravd.

Galavečer s pořadovým číslem čtyři se uskuteční v sobotu 30. prosince od 19 hodin. Večer se opět ponese v podobně noblesním duchu jako proslulé předávání amerických Oscarů – dojde na smokingy, fraky a velkolepé róby, fanfáry i proslovy – ale zároveň si ze sebe budou divadelníci po celý večer tak trochu tropit legraci. Zájemce však musíme upozornit, že k dispozici je posledních několik vstupenek na balkon.

Letošní novinkou bude vystoupení kapely Bakchus, která hraje středověkou hudbu. Melodie, jež bude produkovat už do 18.30 hodin před divadlem a posléze i na jevišti, připomenou téma příští divadelní sezóny, která se z velké části ponese v duchu kulatého výročí Williama Shakespeara. Letos v dubnu totiž uplyne rovných 400 let od úmrtí slavného dramatika.

V aktuálním ročníku ankety Zážitek roku změřily síly tyto inscenace: Balada pro banditu, Novecento, Ondina, Pagmalion a Vražda na faře. Chaplin, který byl uveden až v květnu 2015, do tohoto ročníku zařazen nebyl, neboť byl před koncem roku reprízován výrazně méně než ostatní hry, a byl by tak v nevýhodě.