V kuchyni stojí červená lednice, symbol hojnosti a blahobytu, nad hlavou se rozkládá čerstvě opravená střecha, účet je třeba zaplatit do patnáctého, u dveří stojí dva kufry. Vítejte v domě obchodního cestujícího Willyho Lomana.

Dramatik Arthur Miller napsal Smrt obchodního cestujícího v roce 1949. Americký sen tehdy dostával ránu za ránou a Američané se zaplétali do bludných kruhů půjček a hypoték. Nepřipomíná vám to něco? Jak konstatoval na začátku zkoušení režisér Pavel Khek, ta hra je snad aktuálnější dnes, než v době svého prvního uvedení.

Nečekejte žádného Leo Poppera, který v knize Smrt krásných srnců Oty Pavla slavil tu větší, tu menší úspěchy 
s prodejem vysavačů značky Elektrolux. Prostředí Spojených států si na obchodní cestující připravilo podstatně větší konkurenci a větší úskalí než žárlivé manžely.

„Ta hra má krásně napsané postavy i příběh, což se dnes už často nevidí. Skvěle se na ni hodí úsloví, kdyby to nebylo 
k pláči, tak je to k smíchu. Je to jako život," zamýšlí se Petr Bucháček, který ztvárnil hlavní postavu stárnoucího obchodního cestujícího mířícího k nevyhnutelné osobní tragédii, k níž odkazuje název titulu.

Sedmitýdenní zkoušení vložilo na jeho bedra pořádný balvan. Z jeviště téměř nesleze, jeho postava se ocitá na emocionální houpačce a penzum textu, jež musel obsáhnout, čítá neuvěřitelné tři tisíce replik.

Vedle něj uvidíme v hlavních rolích Karolinu Frydeckou, jako Willyho ženu Lindu, a Aleše Petráše a Václava Šandu jako jejich dospívající syny. Vedle nich se představí také několik hostů.

Na prkna mladoboleslavského divadla se po letech vrátí Karel Vlček, za onemocnělého Miroslava Babuského zaskočí Hanuš Bor a diváky potěší i Veronika Soumarová.

Arthur Miller získal za Smrt obchodního cestujícího Pulitzerovu cenu. Jeho text se vyznačuje nebývalou koherencí, situacemi se silným emocionálním nábojem a hloubkou psychologického ponoru. Nová inscenace tak slibuje divácky atraktivní podívanou, která je zároveň klasikou všech klasik.

„Nás se ta hra hodně dotýká. Je ale otázka, zda, když se dojímá herec, dojme se také divák," vyslovuje kardinální otázku Frydecká.
Ukázky, které účastníci pořadu Za oponou mohli exkluzivně vidět už ve středu, však dávají tušit, že skutečně půjde o citlivý příběh, jenž bude v divácích rezonovat.

„Mám na pana Millera pifku. On člověku provětrá celý život, hrabe se mu v soukromí a nakonec mu celou jeho minulost omlátí o hlavu," komentuje svůj vztah ke své největší roli posledních let Petr Bucháček.

Scénograf Michal Syrový už na této hře pracoval v libereckém Šaldově divadle, má tedy jako jeden z mála srovnání. Co na novou inscenaci Městského divadla říká? Prý je daleko světlejší a oplývá více humorem, než její liberecká sestra.

Máme se tak na co těšit. Smrt obchodního cestujícího má premiéru dnes večer, v repríze ji můžete v nejbližší době navštívit ve středu 16. dubna nebo v pátek 18. dubna.


Recenzi nové inscenace přinese Boleslavský deník v pondělním vydání.