Asi nejznámější a nejkontroverznější vzkaz na Pražský hrad? Obří vztyčený prostředníček na Vltavě.

Jeho autorem je výtvarný umělec David Černý, a rozhodně to není jediné jeho dílo, které kromě diskuzí vzbuzuje i vášnivé debaty nad tím, kde vlastně končí umění.

A právě tento umělec ve středu večer zahájil v mladoboleslavském Škoda Muzeu výstavu svého díla Český betlém.

Jde o soubor bronzových plastik, které znázorňují nejrůznější významné výjevy z dějin českého národa, a původně vznikly pro automobilku Škoda Auto u příležitosti výstavy Expo 2000 v německém Hannoveru. V pavilonu Škody tam měly bronzové objekty s dalšími instalacemi českých umělců představit Českou republiku.

Vidět tu díky tomu můžete například jeho představu husitských válek, natáčení Formanova Amadea či dobu Karla IV.

„Tady v Boleslavi jsou tyhle bronzové nesmysly k vidění vůbec poprvé na území republiky, ale je jich tu jen šest. Výstava totiž byla rozdělena na dvě části, takže zatím si tu prohlédnete jen první díl," vysvětlil návštěvníkům vernisáže David Černý.

Zavzpomínal i na to, jak vystavená díla vznikala: "V tomhle případě jsem byl spíš jen režisérem, pracovalo nás na tom zhruba třicet až čtyřicet. Kdybych to měl dělat sám, nejspíš bych tak někdy touhle dobou končil," žertoval David Černý.

Prozradil také, že bronzových objektů bylo původně čtrnáct, ale už v průběhu Expa část někdo ukradl, další pak zmizely při stěhování.

„Já nevím, jestli si to někdo vzal domů, protože se mu to líbilo, ale štve mě, že to nejspíš skončilo někde roztavené, protože to lidi ukradli právě kvůli tomu bronzu," dodal rozhořčeně.

První část výstavy, Český betlém I., potrvá ve Škoda Muzeu do dubna.