Hojné publikum přišlo v neděli v podvečer shlédnout hodinové pásmo toho nejlepšího z Mental Power Prague Film Festivalu do kostela sv. Havla.

Ozvěn filmového festivalu, který je podle organizátorů světovým unikátem a uvádí snímky z celého světa, v nichž hrají herci s mentálním a kombinovaným postižením, se zúčastnili také klienti mladoboleslavského Centra 83, jež v letošním roce natočili vlastní snímek The Superables. Promítnut byl i ten.

„Člověk ve vězení má kde spát, má co jíst, má co si obléknout. Ale jinak nic. Pouze žije. Podobné je to v řadě zařízení, v nichž žijí lidé s mentálním postižením. Tím, že jsme s nimi začali natáčet filmy, jsme pro ně připravili něco nového. Zážitek. Pro některé rodiče, kteří si jen těžko přiznávali, že jejich dítě je postižené, to bylo jako zázrak, když ho uviděli na plátně," uvedl David Sychra, který společně s Patrikem Henelem před osmi lety uspořádali první festival tohoto druhu.

„Je úžasné, že dnes už festival funguje živelně. Sami se na nás obrací osobnosti, média a nedávno dokonce jeden hollywoodský režisér. Ozvěny se konají už ve všech větších českých městech. Také už jsme založili pobočky v zahraničí," pokračuje Patrik Henel.

Po projekci snímků následoval koncert folkového hudebního tělesa Durmančiny Bylinky a součástí akce byl rovněž malý fairtradeový jarmark.

Poutavý rozhovor s organizátory festivalu o jeho začátcích, smyslu a vývoji přineseme tento týden.

Jan Kurka: Pro nás jsou klienti Centra 83 hrdinové

S předsedou občanského sdružení Téma dne, které akci spolupořádalo, jsme hovořili například o tom, proč se festival konal právě v kostele nebo zda Centrum 83 připravuje další podobně zajímavý projekt, jako byl jejich krátký film.

Pokolikáté se v Mladé Boleslavi konají ozvěny Mental Power Prague Film Festivalu? Možnost navštívit podobnou akci měli místní už před dvěma lety, že?
Ozvěny se zde letos konají podruhé. Ve zmíněném roce 2011 to bylo poprvé a bylo to na festivalu Naruby, který jsme organizovali společně s Centrem 83 a který představil umění lidí s handicapem v širším slova smyslu. Vystoupili zde senioři, bezdomovci, nevidomí, lidé se zdravotním postižením, příslušníci národnostních menšin a další. A krom hudebních a divadelních představení byly součástí festivalu Naruby i ozvěny MPPFF. Zájem o festival byl veliký a zejména pak reakce na něj byly velmi pozitivní. Proto bychom jej v blízkých letech rádi zopakovali.

Ozvěny a doprovodný fairtradeový jarmark se letos konají v kostele sv. Havla. Má to nějaký zvláštní důvod?
Obrátila se na nás paní Hudcová, manželka zdejšího evangelického faráře, který v nedávné době vystřídal v Mladé Boleslavi pana Hurta. Hudcovi tu jsou tedy noví a rádi by přispěli ke společenskému a kulturními životu ve městě. To nám přišlo velmi sympatické, a tak jsme se velmi rychle domluvili na uspořádání této akce. Krom toho kostel sv. Havla s přilehlým parkem patří k nejinspirativnějším koutům Mladé Boleslavi a cokoli zde organizovat je radost.

Mezi promítanými snímky je také dílko z dílny Centra 83. Jedná se o jeho první počin tohoto druhu? Soutěží?
Film The Superables, který jsme natočili s Centrem 83 a jeho klienty letos v létě, chceme přihlásit na 8. ročník festivalu MPPFF v příštím roce. Jestli se nepletu, je to pro Centrum 83 filmová prvotina. Na základě pozitivních reakcí v samotném Centru 83, jsme se rozhodli v takové spolupráci určitě pokračovat. V současnosti zrovna promýšlíme vydání kalendáře, který by zachycoval klienty Centra 83 v pro ně netradičních zaměstnáních, jako je třeba pilotáž raketoplánu, Formule 1 či lovení krokodýlů holýma rukama. Pro nás jsou klienti Centra 83 hrdinové, kteří si zaslouží pozornost.