Peníze jsou alfou a omegou všeho, ochotničtí herci z divadelních spolků si musí při přípravě svých představení poradit i s málem. Mnozí jsou podpořeni městy a krajem, hlavní příjem mají ze vstupného. Velkou finanční zátěží jsou pro ně autorské poplatky, zejména při realizaci her cizích autorů. Autorská práva jsou příliš drahá a divadelní spolky na ně zkrátka nemají peníze. Takže se sahá po českých titulech, dalším řešením je autorské divadlo. Kulisy a různé rekvizity řeší většinou svépomocí. Všichni se ovšem shodují na tom, že kdyby divadlo nebylo jejich srdeční záležitostí, mohli by to zabalit.

V naší části Středočeského kraje působí amatérských divadel celá řada. A mnohá už vznikla v 19. století. Například DS Hálek z Nymburka nebo libický Vojan, dlouhá ochotnická tradice je třeba v Ledcích nebo Dolních Stakorách na Mladoboleslavsku. Ovšem zřejmě nejstarším spolkem je mšenský divadelní soubor Mácha založený už v roce 1804.

Čtěte také: Kraj posílá do nymburské nemocnice kontrolu

Lidé se chtějí v divadle hlavně bavit, takže kde ochotníci vsadili na komedie, mají vyhráno. Své o tom ví třeba Vít Špinka, vedoucí nymburského Hálku, který nedávno slavil velké úspěchy s divadelní úpravou Troškových komedií Slunce seno… „Povedlo se to a hrajeme to, takže to je teď náš největší příjem finančních prostředků," pochvaluje si vedoucí souboru, který se od začátku roku osamostatnil a nyní ho čeká první rok za vlastní peníze. Jedním z nejzajímavějších souborů regionu je V.O.S.A, Vestecký ochotnický soubor amatérů, který funguje už 14 let a vznikl při povodních v roce 2003.

Jejich nejznámějším kusem bylo nastudování Dívčí války Františka Ringo Čecha. „Tu jsme reprízovali už šestačtyřicetkrát a dokonce nám i diváci řekli, že jsme lepší než originál," říká se smíchem principálka Milada Ryšavá, která je zároveň i autorkou většiny scénářů.

Na zábavu vsadili i například amatéři z veslařského spolku v Neratovicích. Začínali hrát pro sebe a své blízké. Jejich repertoár tvoří hry Divadla Járy Cimrmana, v roce 2007 získali práva na nastudování několika z nich, jsou mezi nimi například Dobytí severního pólu nebo Záskok. Pětici stálých členů doplňují tři hosté. V posledních letech hrají svá představení ve velkém sále neratovického Společenského domu, před třemi lety se představili také divákům v multicentru psychiatrické nemocnice v Horních Beřkovicích. Každý rok uvádějí jednu hru.

Čtěte také: Zimní pneumatiky v létě? Hazard

Velkou frekvenci představení má mladoboleslavské Divadýlko na dlani. Pokud pomineme různé skeče a drobnější vystoupení, hraje včetně zájezdů obvykle čtyřikrát, ale někdy i víckrát do měsíce. Svůj provoz Divadýlko donedávna financovalo pouze z vlastních příjmů a dotací jak od města, tak z kraje, před třemi lety se však dostalo do rozpočtu města. Stalo se tak po úspěšné reprezentaci Mladé Boleslavi na prestižním divadelním festivalu Jiráskův Hronov, kde se soubor s úspěchem představil se svou tragikomedií Dlouhý Štědrý večer. Nejnákladnějším projektem poslední doby byla pro Divadýlko vloni uvedená muzikálová komedie Noc na Karlštejně, která se letos v létě na hrady a zámky opět vrátí. Jen práva na inscenaci však přišla na desítky tisíc korun.

I ochotníci z Mělnicka si musí při přípravě svých představení poradit s málem. Například mšenské divadelní sdružení získává nejvíce peněz z odehraných představení, několika tisícovkami jim přispívá také město prostřednictvím grantů nebo místní Sokolové. Součástí každoročního rozpočtu jsou i příjmy z členských příspěvků. Za nastřádané peníze pak například nakupují kostýmy, pokud není možné si je ušít vlastními silami. „Kulisy nám většinou dělá náš zvukař, který je zároveň truhlářem, Radek Sobotka," připomíná Václav Novák ze mšenského sdružení.

S nedostatkem financí bojují také větší divadelní společnosti, například Nové divadlo Mělník. Podle předsedkyně Milady Hluštíkové si její svěřenci peníze do rozpočtu částečně vydělají díky zájezdům, těch však není mnoho. Na svou činnost dostávají peníze také od města. „Když připravujeme novou inscenaci, tak si požádáme o příspěvek na scénu a kostýmy," poznamenává žena, která dětské i dospělé herce vede z pozice režisérky. (mj, čej, wes, jir, btk)

Čtěte také: Zájem o seniorské bydlení je obrovský, kapacity nestačí