Praha/ Mladá Boleslav – Předposledním, kdo v sobotu večer na jevišti Národního divadla v Praze převzal jednu z patnácti cen Thálie, byl člen Městského divadla Mladá Boleslav Petr Mikeska.

Členy herecké asociace zaujal coby strhující Paul Verlaine ve hře Úplné zatmění, která měla premiéru v minulé sezoně.

O užší nominaci na prestižní cenu Petr Mikeska, který spojil svůj herecký život s boleslavským divadlem už v roce 2001, věděl už několik měsíců, nicméně v zisk ceny příliš nevěřil.

„Samozřejmě mě to těší, ale žádná cena nebo nominace přece jen neznamená, že najednou začnu chodit na zkoušky s pocitem, že všechno vím. Prostě jsem získal roli, která je velmi výrazná. Ve vší úctě to nijak neprožívám. Já lépe přijímám kritiku. Při chvále nevím, jak se tvářit," řekl Boleslavskému deníku šéfdramaturg zdejšího divadla.

A když z úst herečka Hany Maciuchové zaznělo jeho jméno, podle svých slov nemohl ani dýchat a srdce mu bušilo tak, že to muselo být slyšet široko daleko.

„Chtěl bych za zisk téhle ceny poděkovat především Paulu Verlainovi. Tahle role pro mě byla hlavně dobrodružným výletem do světa člověka, který je velice fascinující, ale v jehož kůži bych nechtěl být ani vteřinu," děkoval v rozpacích dojatý Petr Mikeska.

Nechyběly ale ani díky směrem k hereckému kolegovi Matouši Rumlovi, který v Úplném zatmění ztvárnil roli Arthura Rimbauda.

Matouš Ruml už sice stálým členem boleslavského souboru není, nicméně zajímavý je i fakt, že do širší nominace na Thálii, tedy do první desítky, se vešel i on právě s Rimbaudem. Nicméně Ruml už doma jednu Thálii má, získal ji v loňském roce, i když v kategorii pro herce do třiatřiceti let.

Úplné zatmění určitě není jednoduchá hra, což potvrzují i oba hlavní protagonisté. Petr Mikeska přiznal, že prokletý básník patří mezi nejnáročnější figury, které kdy ztvárnil, a dokonce o své roli prohlásil: „Můj Verlaine se rodil velmi nesnadno, a překvapivě velmi nesnadno existuje na každé repríze."

Adaptace hry Christophera Hamptona se v boleslavském divadle ujal jeho umělecký šéf Pavel Khek, v jehož režii budou moci v nejbližší době diváci opět vidět i Petra Mikesku.

Připravuje totiž k uvedení slavnou hru Edmonda Rostanda Cyrano z Bergeracu, která dosud na prknech boleslavského divadla nebyla nikdy uvedena.