Vojáci, zasažení kulkou či bajonetem, se kácí k zemi. Uniforma zbrocená krví, ale nikdo si toho nevšímá. Zuří 1. světová válka.

Přesně tuto iluzi si budou moci užít návštěvníci dobového dne, který se uskuteční na Krásné louce u Jizery 17. května.

Podtitul nese začalo v Sarajevu, a připomene tak při příležitosti stého výročí vypuknutí 1. světové války tehdejší události.

Jak vysvětlila Regina Čermáková ze společnosti Kultura města, která spolu s historickým vojenským plukem LIR10 a Československou obcí legionářskou za akcí stojí, k vidění a zamyšlení toho ale bude daleko víc. „Dobový den připomene nejen 100. výročí od propuknutí 1. světové války, ale hlavně ukáže, jak žili naši prarodiče a praprarodiče. I v tomto nelehkém období si naši předci dokázali užít všední dny," uvedla.

Celá akce bude oficiálně zahájena v jednu hodinu odpoledne pochodem historických vojenských jednotek ze Starého města na Krásnou louku.

Tady budou pro návštěvníky připraveny ukázky ukázky vojenské výstroje a výzbroje, ovšem to není všechno. „Součástí vojenského ležení bude i stan kurtizán," prozradila pikantní detaily Regina Čermáková.

Další zajímavostí bude jistě i možnost prohlédnout si polní kuchyň nebo lazaret. Připravena je také výstava dochovaných dobových fotografií.

Vlastní bitva, respektive její rekonstrukce, vypukne v 16 hodin odpoledne, a zapojí se do ní i originální obrněný vůz Romfell.

Ještě předtím je v plánu dobová módní přehlídka s tanečním vystoupení, koncert staropražské Malé kapely nebo divadelní představení HEČ.

Po celý den už od deseti dopoledne bude na Krásné louce připraven program také pro nejmenší návštěvníky, samozřejmě ve stylovém válečném duchu včetně střelnice či dráhy pro plazení se pod maskovací sítí.

Krásná louka se ale chystá na další akce, po dobovém dni je tu v plánu Krásná louka fest 2014, tedy hudební festival, na němž vystoupí hvězdy jako Mig 21, UDG, Sto zvířat či děda Mládek Illegal band.

Festival se uskuteční 31. května, a v sobotu se na bude na stejném místě od desáté dopolední konat festival pro děti.
Mezinárodní den dětí tu tak mohou nejmenší Boleslaváci oslavit třeba s Krejčíkem Honzou, pohádku zahraje Divadélko Romaneto.