Dramaturgové divadla se však nespokojili pouze s uváděním Shakespearových her a nasadili při této příležitosti kusy, které ilustrují dobu, v níž žil, nebo představují i literární ambice slavného dramatika. A to je právě případ autorské inscenace Sonety, která má dnes večer premiéru.

Shakespeare napsal 154 sonetů, které dodnes zahaluje celá řada tajemství. Hostující režisér Jakub Nvota s dramaturgyní Lenkou Smrčkovou vybrali některé z nich a společně s komorním ansámblem vytvořil originální inscenaci, v níž jsou divákům průvodci Muž (Milan Ligač) a Žena (Alena Bazalová). Ty provází čtveřice alegorických postav (Vášeň – Malvína Pachlová, Strach – Petr Prokeš, Chamtivost – Ivana Nováčková a Smrt – Milan Koníček). Výsledkem je poetický útvar, v němž si diváci mohou hledat vlastní příběhy. Vždyť jaký jiný žánr než poezie umožňuje různé výklady.

„Jako se dříve psaly milostné dopisy a sonety, tak se dnes píšou krátké zprávy, ve kterých se lidé na velmi malé ploše snaží mnohdy popsat i velmi niterné pocity. Například používáním metafor se takové zprávy mohou blížit moderní poezii – tedy za předpokladu, že si lidé nepíšou, co je třeba koupit v potravinách," směje se režisér a dodává, že proto věří tomu, že i lidé, kteří poezii nevyhledávají, budou ve hře schopni hledat významy a sdělení.

V mladoboleslavské galerii Pod Věží se včera odpoledne uskutečnila autogramiáda knihy Klaudián.
OBRAZEM: V galerii podepisovali knihu Klaudián

Sonety na diváky chtějí zapůsobit svou vizualitou. Už z prvních fotografií čiší výrazný symbolismus. K rozjitření smyslů přispěje rovněž hudební složka, která vzniká přímo na jevišti. Herci se chopí klarinetu, ukulele, bubnu i anglického rohu. Jako host společně s nimi vystoupí hobojista Vladimír Borovka.

„Já jsem hrozně ráda, že jsem se díky tomuto představení naučila na ukulele, které mi dlouho jen leželo doma," prozrazuje Alena Bazalová. Její kolega Milan Ligač je zase spokojen, že obstál v rytmické zkoušce, když dostal v představení za úkol zvládnout buben.

Oba herci se shodují, že i pro ně samé je poezie, žánr, který mají rádi. Zároveň však žánr, na který musí být čtenář naladěn. A podobné to bude v případě Sonetů. Až diváci dostanou chuť zaposlouchat se do krásných slov, není nic snazšího než vyrazit do divadla.

Ilustrační foto
Vlek pro vodní lyžaře není černou stavbou