Před Městským divadlem už visí plakát, který láká na nejnovější inscenaci Městského divadla. Proč se fotil v novém bazénu? A o čem vlastně Ondina, která má dnes večer premiéru, je?

Divadelní hru Ondine napsal podle německého románu ze začátku 19. století francouzský dramatik Jean Giraudoux v roce 1938. Už tehdy ale byl romantický příběh všeobecně známý vyprávěl jej pohádkář Andersen, skladatel Antonín Dvořák podle něj napsal Rusalku a po svém se do něj pustili i další umělci. V Městském divadle dojemný příběh originálně vypráví režisér Martin Vokoun.

Rytíř Hans potká na břehu jezera rusalku Ondinu a okamžitě se do sebe zamilují. Jenže jsou každý jiné povahy a z jiného světa. Že to zní jako pohádka? Však se také o pohádku jedná. Ne však v podání boleslavského souboru.

Režisér společně s dramaturgyní Kristýnou Čepkovou hru upravil a vznikla pohádka pro dospělé. Romantická a zároveň krutá. Ondina, čistá duše, která přichází z harmonického světa přírody, a rytíř s princeznou Bertildou ze světa lidí totiž tvoří milostný trojúhelník. A ty jak známo většinou končí alespoň pro jednoho zúčastněného tragicky.

Ondina podle všeho nabídne strhující vizuální podívanou. Výtvarnice Agnieszka Pátá-Oldak dostala pořádný prostor a výsledek vypadá z fotografií skvěle. Na své si přijdou především příznivci výrazné stylizace.

„Úplně vědomě jsem nikoho nevykrádal, ale musím uznat, že jsme se v otázce stylizace kostýmů a vykloubené společnosti velmi inspirovali v populární sérii Hunger games. A nedávno jsme se s výtvarnicí shodli, že se nám z toho trochu stává Tim Burton. A to je dobře. Do té přehnanosti jsme chtěli jít," potvrdil režisér.

Jako titulní rusalka Ondina, která se objeví ve světě lidí, ve světě, který je jí v lecčem zcela cizí, se ve hře představí Nina Horáková. Právě služebně nejmladší herečka má za sebou netradiční fotografování plakátu v městském bazénu

„Ta fotka je založená na tom, že já jsem úplně suchá a vylije se na mě kyblík plný vody. Cílem bylo zachytit ten moment, kdy se mě ta voda dotkne. Byla jsem hrozně nervózní. Také proto, že jsme měli jen tři pokusy a mezi nimi jsme sušili a znovu česali vlasy. Šlo o to zachytit tu moji reakci," prozradila herečka.

Rytíře, který Ondinu na břehu jezera nalezne, si zahraje Václav Šanda, který je přesvědčený o tom, že jeho postava je ve hře ze všech nejzajímavější: „Ondina je přímočará, Hans má mnohem větší vývojový oblouk. Z rozmazleného spratka jde do pravé lásky, podvodu, šílenství až do smrti. Klidně bych tu hru přejmenoval na Hanse," komentuje Šanda.

Třetí stranu trojúhelníku, princeznu Bertildu, hraje Svatava Milková. Té jsme se zeptali, zda jí Ondina nepřipomíná podobné vztahové drama Na dotek: „Už na první čtené zkoušce jsem měla dojem, že děláme Na dotek dva. Přestože tentokrát hraju typově jinou ženskou roli, končí to úplně stejně. Tragicky."

V dalších rolích se už dnes večer představí Ivo Theimer, Roman Teprt, Martin Hrubý, Ivana Nováčková, Luděk Jiřík, Miroslav Babuský a Hana Marie Maroušková a Barbora Vovsíková. Zlomte vaz.