„Role Edwarda Kynastona je kláda, kterou Daniel Bambas se suverénním přehledem rozsekal na třísky. Charismatický, kouzelný, uvěřitelný herecký výkon. Tleskám a děkuji!" nešetří chválou například redaktorka webu i-divadlo.cz Helena Grégrová.

Příběh herce Edwarda Kynastona (hostující Bambas), který v Londýně platí za nejpřednějšího představitele ženských rolí, je zasazený do období, kdy král Karel II. zakázal, aby ženské figury hrály ženy. Divák je tak svědkem toho, jak Kynaston, jenž spíše než v početných fanynkách nachází zalíbení v mužích, tak ztrácí postavení, pevnou půdu pod nohama i sám sebe. Divadlo tuto hru hraje od února.

Daniel Bambas v hlavní roli nové inscenace Městského divadla Mladá Boleslav Krás(k)a na scéně.
Krás(k)a na scéně vyvolala velké ovace

Jak podotýká režisér Mikeska, podle reakcí publika přebíjí zážitek kontroverzní téma. „Nejhezčí reakci přinesla hned první repríza, což bylo představení pro seniory. V průběhu některých scén sice nekoukali úplně přátelsky, ale nakonec si při potlesku stoupli. Pokud to vzala tato část divácké obce, myslím, že ta ostatní musí také," říká Mikeska a dodává, že čas od času je třeba diváka lehce pohladit proti srsti.

Sám představitel hlavní role si pochvaluje, že boleslavský titul se nesnaží o prvoplánovou, vnějškovou provokaci, ale snaží se provokovat myšlenkami a emocemi. „Měl jsem tu i řadu přátel z řad divadelníků nebo zmlsaných divadelních diváků a prokázalo se, že ta hra má velký potenciál lidi zasáhnout. Nechává v nich emoční stopu. To je to nejvíc, co se může herci podařit," podotýká Bambas.

NA ČEZETÁCH Z BOLESLAVI DO SKANDINÁVIE A ZPĚT
Životní cesta: tři nadšenci míří z Čech do Singapuru

Protože Krás(k)a na scéně je aktuálně na repertoáru pouze v Boleslavi, čeká zdejší ansámbl celá řada zájezdů. Představení se prodává skvěle a jediným jeho limitujícím faktorem je rozměrná dekorace. Tvůrci se zájmem divadel však předem počítali a vytvořili dekoraci ze segmentů, z nichž některé lze v případě potřeby nechat „doma", aniž by výprava utrpěla.

V divadle už nyní po sérii pochvalných reakcí doufají, že si inscenace povšimne i porota, která rozhoduje o Cenách Thálie. Přece jen, teprve čtvrtá designová váza by do foyer divadla, kde jsou tři prestižní trofeje umístěné, přinesla opět souměrnost. To se rozumí.

Boleslavští diváci mají zajímavý kus před koncem aktuální sezóny vidět naposledy 23. května a 2. června. Poté až v nové divadelní sezóně.

Muzejní noc ve Škoda Muzeu
Muzejní noc svlékne Kodiaqa z kůže