Desítky kreseb, které jsou v prostorách městských kulturních zařízení k vidění, jsou namalované obyčejnou tužkou na běžný papír. Nejčastěji jsou zde kresby stromů, krajiny nebo obličejů.

První kresba vznikla před více než 50 lety, kdy Jan Kapoun ještě pracoval v pekárně v Doksech, kde pekl chleba, rohlíky nebo vánočky. „Po práci jsem chodil s náčrtníkem po okolí a maloval, mnohdy i s těstem za nehty," vzpomněl při vernisáži na své začátky Kapoun s tím, že v té době se seznámil s akademickým malířem Pavlem Formanem, bratrem Miloše Formana. „To byl on, kdo mě povzbuzoval a podporoval, abych maloval," řekl malíř.

Čtěte také: Extra peníze? Divadlo by koupilo nové auto. Ve hře je i hvězdná režie

Po svatbě už malování vystřídaly jiné zájmy, především pak rodinné povinnosti. „K malování jsem se vrátil až v důchodu, když jsem v šuplíku mezi starými novinami a časopisy objevil tyto kresby," prozradil dále Kapoun.

Většina se nedala použít, protože byla ve špatném stavu. Pár jich ale nechal zarámovat a vystavil v rodných Doksech. Až do konce března si je pak mohou prohlédnout i lidé v Bělé pod Bezdězem.

TOMÁŠ JEŽEK