Čtyřicetiletá Bessie se už léta stará o těžce nemocného otce Marvina a tetu Ruth.

Jenže jí zjistí leukémii. Kontaktuje proto svou jedinou další příbuznou, sestru Lee, s níž se kdysi ve zlém rozešly.

Tak začíná hra Marvinův pokoj amerického autora Scotta McPhersona.

„I když je hlavním tématem něco, na co se bojíme i pomyslet, jde o brilantní tragikomedii, u níž není jasné, zda člověk pláče smíchy nebo dojetím," rozehnal obavy z těžké látky dramaturg divadla Petr Mikeska.

Téma je ovšem pojato s velkým porozuměním. Aby ne, McPherson zemřel ve třiatřiceti na AIDS. Se smrtí se navíc tehdy nepotkal poprvé.

Způsobem zpracování závažného tématu prý Marvinův pokoj boleslavským divákům vzdáleně připomene tituly Harold a Maude či Obchodník s deštěm.

Režie se ujala Helena Glancová. „Pracoval jsem s ní nejprve jako student a později v divadle v Chebu. Vím, že pokud někdo umí vyhodit herce z jeho zaběhnutých šuplíčků, je to právě paní režisérka," vysvětlil Mikeska s tím, že pro tuto hru šlo o ideální přístup.

Zkoušení ovšem pro herce nebylo snadné. „Připadala jsem si jako ve škole. Ale dávno jsem něco takového potřebovala," zhodnotila představitelka Bessie Karolina Frydecká.

Pro Evu Reiterovou se dokonce Lee stala dosud neobtížnější rolí. „Opravdu velmi těžko se mi pro ni hledalo porozumění," vysvětlila herečka.

Ivo Theimer zase musel ztvárnit o dvacet let mladší postavu, než je on sám. Pomohla mu prý paruka a kostým.

Tutéž roli, syna Lee, hrál ve filmové verzi z roku 1996 Leonardo DiCaprio. A zdaleka nebyl jedinou hvězdou snímku.

Zda boleslavští herci obstojí v konkurenci Meryl Streepové, Roberta De Nira nebo na Oscara za Bessie nominované Diane Keatonové, se mohou diváci přesvědčit již dnes večer.

Autor: Hana Kružíková