Kapela vznikla z iniciativy Milana Klipce, sbormistra pěveckého souboru Paprsek, u kterého se tehdy třináctiletí muzikanti učili hře na hudební nástroje.

Během let kapela získala nejedno ocenění, mimo jiné se stala vítězem ankety Boleslavský Otík 2009 o nejpopulárnější kapelu Mladoboleslavska, vystupovala s kapelami Mig 21, Nightwork nebo UDG a letos oslavila své osmé narozeniny.

Při této příležitosti nám její frontman Honza Kaňka poskytl rozhovor.

 

Jak se vám daří, co chystáte?
Máme se dobře. Teď už skončilo léto a venkovní akce, ale sezóna se nám, myslím, vydařila. Zahráli jsme si v Kolíně na festivalu Natruc, čímž jsme si splnili náš cíl – zahrát si na nějakém větším festivalu. Teď s nástupem zimy už nebude tolik hraní, takže máme v plánu natáčení nového CD.

Kde vůbec zkoušíte?
Máme zkušebnu v Ledcích v restauraci. Ve sklepě pod sálem máme místnost, kterou jsme si zabydleli. Zkoušíme jednou, dvakrát týdně. Vlastně teď už ještě míň, protože jsme všichni kromě klávesáka začali chodit na vysokou. Je trochu složitější, domluvit se, abychom všichni měli čas.

Jak důležitá je pro vás kapela?
Doma to sice neradi slyší, ale alespoň pro mě je kapela nad školou a skoro nad vším ostatním. Kluci to mají podobně. Až na Vojtu Veselého. V poslední době se mu kapela posunula na žebříčku hodnot na nižší příčky, a proto se rozhodl skončit.

Hraje s vámi ještě?
Zatím jsme domluvení, že skončí na přelomu roku. Do té doby musíme někoho sehnat. Než se nováček sehraje, bude s námi Vojta ještě hrát. Rozcházíme se v dobrém.

Neodchází do jiné kapely?
To určitě ne. Po těch letech je kapela srdeční záležitost. Jedním z důvodů je škola, které chce věnovat víc času. Vystudovat je pro něj důležitější, než se někam dostat s kapelou. Druhý důvod je čas. Chce ho využívat jiným způsobem.

Mluvíme o školách. Jakým směrem jste se ve škole vydali?
Já chodím na ČVUT. Vojta Veselý a Lukáš Kugler jsou na škodovácké vysoké škole a Vojta Kosina, který hraje na sólovou kytaru, nastoupil do Liberce na peďák, obor hudební výchova – dějepis. Ten se s hudbou potýká i ve škole. Hynek Šturma je ještě mlaďas, bude teprve maturovat.

V jakém stadiu je hledání náhrady za Vojtu Veselého?
Vypadá to, že máme vybráno. Už měsíc zkoušíme s jedním klukem a teď už jen řešíme poslední detaily.

Dnes jste dost často vidět. Na začátku to ale asi bylo jinak, že?
První dva roky jsme jen zkoušeli. Měli jsme dva, tři koncerty. Teprve pak jsme hráli na prvních zábavách. Díky nim se to rozjelo. Teď jsme si ale řekli, že na zábavy jsme ještě mladí. Chceme se pokusit prosadit se vlastní hudbou. Na koncertech si sice moc nevyděláme, ale hrozně nás to baví. Ono hrát šest hodin na zábavě je docela dost náročné.

Byli jste mladí a dostali jste se za vítr. Jaké to bylo?
Ze začátku to bylo divočejší a občas jsme to přepískli. Po jedné ze zábav jsme si museli říct, že se budeme krotit, abychom byli schopní vždy alespoň odehrát.

Jak jste oslavili výročí?
Bylo to 4. října. Využili jsme toho, že jsme den poté hráli na Staroměstském náměstí. Koupili jsme šampaňské a narozeniny oslavili koncertem. Lepší způsob oslavy pro kapelu stejně být nemůže. Chtěli jsme to oslavit i s lidmi, ale zapomněli jsme láhev v autě. Bouchli jsme ji až po skončení se zbytkem diváků. Bylo to příjemné. Přišly i gratulace.

Kde vás mohou fanoušci v nejbližší době vidět?
V půlce listopadu budeme hrát na charitativním koncertu v rámci přehlídky Slunce svítí všem. Připravujeme tam překvapení, spolupráci s jednou zpěvačkou. Když to stihneme, bude to pecka.