Pro dětský sbor se jednalo o velkou událost – na zahraniční festival se svěřenci sbormistryně Jiřiny Jiřičkové vypravili úplně poprvé. Čekaly je tři dny napěchované pestrým programem sestávající z koncertů, výletů po okolí i workshopů s bulharskými lektory, kteří se všemi zúčastněnými sbory nacvičili dvě písně, jež zazněly na závěrečném galavečeru. Kromě cizího jazyka tak museli mladí Češi zvládnout i specifické bulharské frázování.

„Zpívali jsme hlavně lidové písničky, ale také několik církevních, aby byl náš program pestrý. Odlišili jsme se tak od jiných sborů, které si většinou připravily cyklus skladeb od jednoho autora," popisuje dramaturgii pásma Jiřiček členka souboru Katarina Raisová. Právě pestrost repertoáru Boleslaváků porota ocenila.

Autorka hry Hadar Galron
Divadlo zlákalo izraelskou režisérku!

„Čekal nás jeden koncert v rámci hlavní soutěže a pak jeden menší koncertík na pobřeží," říká zpěvák Jan Němeček a dodává: „Na tom hlavním koncertě jsme přišli na řadu jako jedni z posledních, takže jsme toho moc neviděli, ale ve městě jsme si poslechli koncert jedné a cappella skupiny, a ta byla vynikající."

Během svého pobytu na březích Černého moře mladí zpěváci také cestovali. Navštívili například úchvatný mys Kaliakra vybíhající do křišťálově čistého moře nebo se setkali s českým velvyslancem v Bulharsku, Dušanem Štrauchem. A také s řadou místních. „Všichni hned poznávali, odkud jsme. Šli jsme třeba po ulici, kolem jeli Bulhaři na kole a volali na nás: Ahoj, kamarádi, Češi," směje se Veronika Divišová. „Odkud jsme asi poznali z toho, jak jsme se bavili."

Podle pedagoga Martina Herrmanna, který se festivalu s Jiřičkami rovněž účastnil, je festival v severním Bulharsku prodchnutý symbolikou: „To místo je na rozhraní kultur i náboženských vlivů. Dělat festival prodchnutý kamarádstvím, tolerancí a úsměvy na takovém místě, kde navíc ještě před 25 lety zuřila balkánská válka, je určitě přínosné," říká.

Nyní, na začátku prázdnin, mají Jiřičky před svým letním táborem, na který vyrazí do Mukařova. Pro mnohé ze zpěváků to bude nová zkušenost – řady souboru se totiž nedávno výrazně rozrostly: „Ještě minulý rok nás bylo asi dvacet, ale začátkem roku k nám přišlo docela dost nových lidí a je nás kolem čtyřiceti," upozorňuje na rostoucí popularitu Katarina Reisová. A Martin Herrmann dodává: „Kluci a holky, stále bereme!"

Ilustrační foto
Kauza bytů na Štěpánce: napětí stále trvá