Tak to v sobotu dopoledne vypadalo v centru Bakova nad Jizerou, a neznalý návštěvník si rázem připadal, jako by se ocitl nejmíň o století zpátky.

Konal se tu totiž už třetí Pojizerský folklorní festival. „Tahle myšlenka vznikla především proto, abychom pro budoucí generace zachovali krásné tance a další zvyky našich předků," prozradil ředitel festivalu Petr Hurt.

Kromě Středočeského kraje a města Bakov nad festivalem převzal záštitu i herec, bavič a spisovatel Ivo Šmoldas.

„Jsem rád, že i v dnešní uspěchané době se najdou lidé, kteří nelitují času a prostředků, aby si připomněli dědictví po předcích, kteří byli v mnoha ohledech moudřejší než my," vysekl Šmoldas poklonu pořadatelům.

Těm se kromě krásného počasí podařilo do Bakova přilákat i šest souborů, které tu v průběhu celého dne předvedly své umění nejen taneční, ale i pěvecké a dokonce i herecké.

Jako obvykle nechyběla úvodní salva, o níž se postarali zdejší legionáři, z nichž měly největší radost přítomné děti – ty se pak ještě dlouho předháněly v tom, kdo najde víc prázdných nábojů.

Z Malé Bělé přijela asi nejpočetnější delegace účinkujících ze souboru Furiant, v němž skutečně tančí všechny generace.

Maminka jedné z nejmladších tanečnic souboru, Kačenky Stehlíkové, prozradila, že její dcera má nejspíš tanec v genech.

„Její tatínek tancuje už dlouho, takže ona se s chutí a talentem asi narodila. Po mně to rozhodně nemá, já jsem na tanec hrozné dřevo," smála se maminka malé tanečnice, která sice nedávno oslavila teprve druhé narozeniny, ale stejně jako ostatní tanečníci se pyšnila nádherným stylovým krojem.

Mezi desítkami účastníků vynikali dále třeba hosté ze souboru Morava, kteří dorazili až z daleké Ostravy, a předvedli taneční umění z tohoto konce republiky.