Kinokavárna Svět, která po desetiletí sdružovala příznivce alternativní či menšinové filmové produkce, je minulostí. Přesto dnes večer ztrácí místní multikino svůj monopol na filmovou zábavu. V Pavilonu Domu dětí a mládeže se mu dnes večer zrodí nová konkurence v podobě Kinokavárny Naruby.

„Uvažovali jsme o možnosti otevřít vlastní kinokavárnu, kde bychom příležitostně organizovali i další kulturní program. Z časových a finančních důvodů jsme od toho ale zatím upustili. Velmi vstříc nám vyšli v DDM, kde nám propůjčili kavárnu v suterénu Pavilonu v Purkyňově ulici, říká Marek Havlas, promítač dobrovického kina a spoluautor projektu Kinokavárny Naruby, na kterém pracuje společně se svou švagrovou Ivonou Inostrozou.

Kinokavárna bude promítat pravidelně každý čtvrtek od 19 hodin. Dramaturgicky se hodlá zaměřovat na aktuální artové snímky dostupné na DVD, ale i starší a osvědčené klasické filmy. Bude-li to možné, snímky budou uváděné v tematických celcích – například první měsíc se ponese ve znamení francouzské kinematografie. Hrané filmy budou zároveň každý druhý týden prokládat dokumenty z festivalu Jeden svět, jež budou s těmi hranými tématem úzce souviset a budou uváděné zdarma.

Organizátoři je rovněž doprovodí průvodním slovem a shánějí odborníky nebo zasvěcené diskutéry, kteří by o připravovaných tématech s diváky pohovořili.

„Přestože technika provoz kinokavárny omezuje – nemáme totiž tři miliony na digitalizaci – řada filmů, které promítneme, bude uvedena v české premiéře," pokračuje Havlas. „Bohužel Trierova Nymfomanka, které se mladoboleslavští diváci v multikině nedočkají, není na DVD dostupná, takže se ji nepodaří získat ani nám," doplňuje.

Zaujala-li vás nabídka občanského sdružení Naruby, můžete dnes večer vyrazit na snímek 17 dívek natočený v roce 2011, posedět v příjemné společnosti a beze všeho si dát kávu, čaj nebo třeba dvojku vína.

„Myslíme, že je důležité nabízet alternativu k mainstreamové filmové produkci. Zatím nemáme představu, kolik přijde lidí, ale očekáváme, že určitou diváckou skupinu bychom oslovit mohli," uzavírá optimisticky Ivona Inostroza.