O úmrtí slavné herečky informovala Česká televize. Té oznámila smutnou zprávu její dcera Zuzana Hášová. Květa Fialová trpěla Alzheimerovou chorobou, v posledních letech měla opakované problémy se srdcem.

Jedna z nejkrásnějších českých hereček dlouhá léta působila u Jana Wericha v divadle ABC, při svém poledním angažmá hrála ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.

Fialová vstoupila na prkna, co znamenají svět, velmi brzy. Od svých dvaceti let se už objevovala i na filmovém plátně.  Nezapomenutelné role ztvárnila například ve filmech Limonádový Joe, Ostře sledované vlaky, Adéla ještě nevečeřel, Partie krásného dragouna či Účastníci zájezdu. Objevila se ve více než 120 filmech.

Zavzpomínejte:

Herečka Květa Fialová
Květa Fialová: Báby jsou na jevišti potřeba, a tak pořád hraji

V roce 2010 obdržela Cenu Thálie za divadelní roli ve hře Harold a Maude, které ve svém programu mělo Slovácké divadlo.

"Při několika úžasných posezeních s ní mně říkala "Kocoure". Nikdy na ni nezapomenu! Velká herečka, vzácný člověk!" napsal na svém Twitteru předseda Starostů Petr Gazdík.

Květa Fialová se rozhodla opustit domov a věnovat se herecké kariéře i kvůli traumatizujícímu incidentu z války, kdy ji znásilnili ruští vojáci. „Tehdy jsem poprvé viděla tatínka plakat,“ uvedla v dokumentárním cyklu Neobyčejné životy. Jak sama přiznala, tento zážitek velmi ovlivnil její vztah k mužům.

Přesto se dvakrát vdala. Už v jednadvaceti letech za dramaturga Jiřího Joska, poté za režiséra Pavla Hášu. Se svým manželem žila až do roku 2009, kdy zemřel. Spolu mají dceru Zuzanu.

Květa Fialová hraje hlavní postavu ve hře Harold a Maude.
Květa Fialová: Lidé se bojí být šťastní

Pozitivní pohled na život

Svou laskavostí a nevšedním pohledem na svět okouzlovala i diváky na četných besedách. Několikrát navštívila i Havlíčkobrodsko. V roce 2013 se zúčastnila pořadu Křeslo pro hosta, který na zámku ve Světlé nad Sázavou uspořádal zdejší Dům s pečovatelskou službou. Návštěvníkům vyprávěla hlavně o životě. O životě smutném i veselém, rodinném i profesním.

Byla známá i svou vitalitou. „Je to docela jednoduché. Pravidelně jím, pravidelně spím a obličej si mažu vazelínou na dětské prdelky, kterou si kupuji v lékárně," řekla na jedné z besed s humorem sobě vlastním.

Řídila se životním krédem: „Každý den musíme brát pozitivně a když nás potká něco nepříjemného, musíme to brát tak, že nás to posílí".

Jan Tříska.
Po pádu z Karlova mostu zemřel herec Jan Tříska. Policie sebevraždu vyloučila

Květa Fialové o fimu Limonádový Joe:

Zdroj: Youtube

Její slavná rolu Tornádo Lou:

Zdroj: Youtube