Hustý, nejlepší, zábavný. Takovými slovy charakterizovala dětská porota divadelní přehlídky Popelka Rakovník inscenaci Tam na své pouti pozdravujte zemi o životě básníka Karla Hynka Máchy, kterou sehrálo Divadýlko na dlani na prknech rakovnického Tylova divadla v pátek.

Vůbec první účast mladoboleslavského souboru na celostátní přehlídce amatérského činoherního divadla pro děti a mládež hodnotí principál Petr Matoušek jako úspěšnou.

„Popelka Rakovník je pro divadelníky hrající pro děti takovým Mount Everestem. My jsme sice vystoupali na vrchol, ale také jsme tam zmrzli – dostali jsme „jen" dvě čestná uznání. Velmi si ovšem vážíme verdiktu dětské poroty. Šest z deseti dětských porotců totiž prohlásilo, že po shlédnutí naší inscenace mají chuť přečíst si Máchův Máj," pochvaluje si Petr Matoušek.

Na přehlídce funguje unikátní instituce dvou dětských porot. V první sedí děti ve věku 6 – 11 let, v té druhé ve věku 11 – 15 let. Prostřednictvím her, pohybových cvičení, opětovného vyprávění příběhu a asociačních kruhů odborní lektoři zjišťují, jak na děti to které soutěžní představení zapůsobilo a zda mu porozuměli. Jak se ukázalo, skupina starších žáků, na kterou se představení primárně orientuje, si odnesla překvapivé množství informací.

„Děti Máchu znají. Z představení si však zapamatovali i další postavy – Tyla, Sabinu, Máchova bratra Michala… Překvapilo nás také, s jakou lehkostí dokázaly zrekonstruovat příběh," přiblížila dětskou reflexi lektorka Marie Poesová.

Divadýlko je v Rakovníku už řadu let pravidelným návštěvníkem – v březnu na Wintrově Rakovníku. Listopadové Popelky se zde však zúčastnilo vůbec poprvé. Vznikne tedy nová tradice?

Scénické koláži ze života slavného romantického básníka scházel podle porotce Jaromíra Hrušky silnější jednotící princip. Ve svém rozboru však inscenaci srovnal s kusy, jež má na repertoáru slavné pražské Studio Ypsilon.

„Děkujeme za názory. Inscenaci už ale měnit nebudeme. Tam na své pouti pozdravujte zemi hrajeme pro školy jako rozverné rozšíření klasické výuky, není to tedy ze své podstaty postavené jako divadelní hra," prohlásil na závěr rozborového semináře Petr Matoušek.

Z Rakovníka soubor přivezl jedno čestné uznání za dramaturgický záměr přiblížit divadelními prostředky osobnost Karla Hynka Máchy, druhé za kostýmní složku.

Chcete-li se pobavit a také trochu poučit, můžete reprízu soutěžního představení vidět v sobotu 16. listopadu v divadelním sále Domu kultury v rámci Noci divadel, do níž se Divadýlko zapojilo.