Ředitelka městského divadla Janeta Benešová slibovala už před řadou měsíců, že pokud dopadnou probíhající jednání, čeká mladoboleslavské divadlo událost desetiletí. A už je to tady! Poslední inscenací příští divadelní sezóny bude hra Tajemství celosvětově proslulé izraelské autorky Hadar Galron, která hru se zdejším souborem nazkouší.

Už první návštěva úspěšné autorky, která do Mladé Boleslavi poprvé zavítala v roce 2015 u příležitosti zdejší premiéry své nejznámější hry Mikve, byla velkou událostí. „Hadar byla tak nadšená Boleslaví, divadlem, souborem i atmosférou, že projevila zájem o režii v našem divadle," vypráví Janeta Benešová. „Přestože se společný projekt rodil velmi dlouho, nakonec došlo ke shodě a nyní už je jisté, že Hadar Galron tu v červnu bude mít premiéru," dodává ředitelka.

Z tragikomedie Garderobiér.
Garderobiér zve do světa divadla zbaveného pozlátka

Aktuálně již na dálku probíhá casting a divadlo dokončuje krátký film, ve kterém se zdejší herečky mají dramatičce představit. S fotografiemi se totiž spokojit odmítla – kromě tváří ji zajímají především hlasy hereček. Režisérka bude během zkoušení herečky instruovat v angličtině, nebudou-li rozumět, zaskočí jako tlumočnice produkční divadla Denisa Kábrtová.

Ředitelka ovšem také prozrazuje, že zaplatit takto exkluzivní inscenaci nebude jednoduché: „Na začátku jsme takzvaně „padli do křesel", ale opět se ukázalo, že kde je vůle, tam je cesta." S financováním rovněž významně pomohou sponzoři.

„Po úspěších zdejšího divadla si takovou věc můžeme dovolit. Půjde navíc o první nastudování hry Tajemství v ČR, takže ta prestiž je dvojnásobná," hodnotí projekt Daniel Marek, náměstek středočeské hejtmanky pro oblast kultury a zároveň člen správní rady divadla.

Izraelská autorka bude v Boleslavi vyprávět příběh dcery rabína, která dá místo sňatku přednost studiu a mystice, přičemž prožije tabuizovaný vztah se spolužačkou.

„Už když se Hadar Galron objevila v Mladé Boleslavi poprvé, okomentoval jsem to v recenzi tak, že se okres na severu dostal na jeden večer do centra světového kulturního dění. Teď je tu druhá šance do něj proniknout, a to ještě hmatatelnější. Všechna čest divadlu i zřizovateli, že tenhle umělecký podnik umožní a nehledí úzkoprse na náklady s ním spojené. Pokud se nové představení povede, jsem přesvědčen, že vstoupí do kulturních análů města," hodnotí zajímavou zprávu milovník divadla a zároveň jeho nekompromisní kritik Jiří Senohrábek.

Ilustrační foto
Venkovní tancovačky? Jsou, ale dost jich skončilo