S Danem Markem, jedním z organizátorů festivalu a náměstkem primátora města,  jsme si povídali o přípravách celé akce, ale také o tom, jak tenhle nápad vznikl.

Začněme od začátku, jak se zrodila myšlenka přinést festival ze Zlína do Mladé Boleslavi?
Tenhle nápad vznikl už asi před dvěma lety, kdy s ním za mnou přišel Jirka Valeš, který do Zlína pravidelně jezdí. Tak jsme to ještě spolu s Dášou Zákouckou a Pavlem Filipem začali dávat dohromady, vlastní intenzivní přípravy a jednání trvaly asi půl roku. Třeba jen za prezidentkou Sabinou Laurinovou jsme byli asi desetkrát. Vlastně jsme v takovém „amatérském" kroužku zvládli obrovskou akci.

Co se podle vás nejvíc povedlo, když se za letošním ročníkem ohlédnete zpátky?
Obecně musím říct, že jsem celým průběhem nadšený. Školky i školy na naši pozvánku slyšely, děti byly natěšené a přišlo jich opravdu hodně. Podle ohlasů by jich přišlo ještě daleko více.

Ovlivní tahle skutečnost příští ročník, plánujete například víc projekcí?
Určitě bychom rádi posílili dopolední projekce, budeme v ranních i dopoledních hodinách paralelně promítat ve dvou sálech. Otázka je, zda zůstaneme ve stejných prostorách, zvažujeme totiž využít i Škoda Auto Muzeum. Poučení pro nás bylo i to, že na odpolední představení zase až tolik lidí nechodilo. Ale ve Zlíně je to prý úplně stejně, zkrátka je lepší se zaměřit na dopolední projekce a odpoledne přidat doprovodný program.

Jaké jsou ohlasy na tuhle akci ze strany těch nejpovolanějších, tedy diváků, dostaly se k vám?
Ohlasy určitě mám, ale největším zadostiučiněním pro mě osobně jsou bezprostřední reakce dětí přímo na projekcích. Jejich spontánní radost, smích a nadšení jsou nakažlivé, to je prostě ta největší pochvala a zároveň motor do další práce.

Určitě jste ale narazili i na nějaké překážky, něco, byste udělali jinak?
Překvapilo mě, když mi několik lidí řeklo, že se jim Ozvěny zdály málo propagované. Na druhou stranu si myslím, že jsme se snažili dostat akci do podvědomí všemi dostupnými prostředky. Na to se ale za rok určitě zaměříme ještě víc, nějaké nápady už máme.

Prozradíte už něco z plánů na příští ročník?
Myslím, že se nám podařilo nastartovat tady akci, která se ujala, a samozřejmě plánujeme, čím překvapit a zaujmout příští rok. Už jsme například domluvení, že přijede kinematovlak, který tady bude zhruba 14 dní před festivalem a odtud přejede do Zlína. Říká se mu vláček-hráček a bude určitě zajímavý hlavně pro nejmenší diváky.

Povedlo se vám do Boleslavi dostat i řadu známých osobností, hvězd, jaké byly jejich dojmy z Ozvěn?
Tady jsem moc rád, že se to podařilo, a ještě víc mě těší, že ohlasy z jejich řad byly velmi pozitivní. Nasadili jsme laťku vysoko, takže se musíme snažit, aby to klaplo i za rok.