Přípravou na tu vánoční atmosféru je beze všech pochybností období adventu, kdy se na Vánoce připravujeme. A možná i vám pomůže událost Česko zpívá koledy dostat se do té správné vánoční nálady – do pohody beze stresu. Vždyť kdo by mohl být ve stresu, když hrají koledy?

Celé Česko tak bude v jeden den, v jednu hodinu zpívat vánoční koledy již poosmé. Tentokrát to bude ve středu 12. prosince od 18 hodin. Zazní pětice koled: Nesem vám noviny, Pásli ovce valaši, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma a Štědrej večer nastal. A pokud se budou všichni cítit v té pravé vánoční náladě, budou si moci zazpívat i vánoční píseň Vánoce, Vánoce přicházejí.

Zpívání vánočních koled v rámci události Česko zpívá koledy se pochopitelně nevyhne ani Mladoboleslavsku. Dosud se přihlásilo devět míst, kde se bude zpívat. V Mladé Boleslavi to bude na parku na výstavišti; v Benátkách nad Jizerou se bude zpívat v domově u Anežky na náměstí 17. listopadu; v Chloumku a Sýčině u vánočních stromků; stejně tak se u vánočního stromečku bude zpívat v Dolním Slivně a v Sovínkách. U kapličky budou koledy znít v Malých Všelisech; v obci Petkovy se bude zpívat v salonku Hospůdky pod hrází.

Rozsvěcení vánočního stromu se konalo první adventní neděli na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi.
OBRAZEM: Vánoční strom se rozsvítil na Staroměstském náměstí

Zpívání koled vždy vyhlížíme dlouho dopředu, říká nadšenci ze Sýčiny u Dobrovice, kde je organizátorkou akce Eva Gapková, předsedkyně místního osadního výboru. "Zpíváme tradičně u rozsvíceného vánočního stromečku u požární nádrže. Účastní se zde vždy v průměru tak třicet lidí všech věkových kategorií. Musím říci, že od chvíle, co jsme tu v Sýčině zpívali poprvé, už pokaždé vyhlížíme další ročník. Mělo to vždy velký úspěch," říká Eva Gapková.

Ke zpěvákům se přidávají i lidé, kteří hrají na nějaký hudební nástroj – zpívání koled je proto s doprovodem. „S pátým ročníkem akce lidé už vesměs vědí, co a jak, zpívá se rovnou načisto – zatím to vždy vyšlo," přibližuje Eva Gapková průběh předvánočního zpívání v Sýčině.

V minulých letech tak u tamního stromečku zazněly v podání místních koledy vesměs dobře známé, jako Narodil se Kristus pán, Půjdem spolu do Betléma, Pásli ovce Valaši, Veselé vánoční hody a další. "Občas se objeví koleda, která je známa i méně, třeba Den přeslavný jest k nám přišel. S touto koledou jsem se třeba sama setkala díky této akci poprvé, takže se člověk může i něco přiučit," směje se Eva Gapková.

Kapesní krádež. Ilustrační foto.
Pozor na kapsáře v obchodech při vánočních nákupech, varuje policie

O přesném složení repertoáru se pokaždé ještě předem hlasuje. "V tuhle chvíli sama zatím ještě nemůžu přesně prozradit, jaké koledy zazní letos, ale vlastně se těším na všechny," říká Eva Gapková. V závěru zpívání pak čeká ty, kteří se zúčastnili, společné slavnostní focení a také drobná pozornost. "Děti dostávají zpravidla bonbóny, dospělí pak nějakou drobnost," uvádí Eva Gapková.

Česká republika ale nebude jediným místem, kde se budou hrát a zpívat koledy v rámci letošní události Česko zpívá koledy na náměstích, návsích, školách, kapličkách, kostelích, před vánočními stromy a podobně. Přihlášky do události Česko zpívá koledy zatím přišly i z německého Mnichova, italského Říma i řeckých Athén.

Stále se máte ale šanci přihlásit i vy – a u spořádat zpívání koled ve svém městě, ve své obci, ve své ulici, se svými sousedy, kamarády a známými. Podaří se nám překonat loňský počet přesahující 800 míst, kde se zpívaly koledy? Zájemci se často přihlašují na poslední chvíli – a stále máte možnost se přihlásit i vy na internetové stránce www.ceskozpivakoledy.cz. Stále je na přihlášení dostatek času!

Česko zpívá koledy.Zdroj: DENÍK