Pavel Šubrt a jeho žena Dana patří mezi mladoboleslavské básnické stálice, na kontě mají řadu básnických sbírek, některé sólové, jiné společné, a celou řadu ocenění z celostátní literární soutěže Mělnický Pegas. Čtvrteční Poetický večer na malé scéně Městského divadla se nesl v duchu průřezu jejich tvorbou.

Jednotlivé texty přednesl ředitel divadla František Skřípek a Sylva Ulmanová, hudební saxofonová intermezza obstaral jako tradičně Miroslav Kučera. V závěru večera Pavel Šubrt pokřtil svou nejnovější sbírku Běžec na věčné trati, jež obsahuje básně vzniklé v průběhu let 2013 a 2014, ale také sekci starších a dosud nepublikovaných básní z let 1989 a 1990.

„V padesáti letech mi nějaké bilancování přišlo jako hloupost, v jednapadesáti už to pro mě byl velmi silný motiv," konstatoval autor, který je zároveň šéfredaktorem měsíčníku Boleslavan. Rovněž se nechal slyšet, že pro psaní nepotřebuje klid, pouze soustředění, a může tak psát klidně i v plné hospodě pod televizí, jejíž hlasitost by jiné přiváděla k šílenství.