Útočník Richard Jarůšek, který bojuje v dresu české hokejové reprezentace o start na mistrovství světa, byl dnes představen jako posila Hradce Králové, ale o svém novém působišti měl jasno už delší dobu. Dokonce už ve čtvrtfinále play off extraligy věděl čtyřiadvacetiletý odchovanec Komety Brno, že s Mladou Boleslaví vyřadil svého budoucího zaměstnavatele.

V Mladé Boleslavi strávil Jarůšek uplynulé dvě extraligové sezony a už v ročníku 2013/14 přišel na hostování ze Znojma z EBEL a pomohl Bruslařskému klubu do nejvyšší soutěže. Nyní se rozhodl pro odchod do Hradce. „Jedním z hlavních důvodů bylo, že jsem v Boleslavi jednal o smlouvě a bohužel se mi dlouhou dobu nikdo neozýval. Nemohl jsem čekat. A další důvod je, že bych chtěl hrát daleko víc než v Mladé Boleslavi," řekl Jarůšek novinářům na dnešním srazu české reprezentace v Praze.

V Mladé Boleslavi, kde David Výborný po konci kariéry vystřídal na postu sportovního manažera Jaromíra Látala, zájem o pokračování registroval. Ale bylo prý už pozdě. „Nevím z jakého důvodu, ale měsíc jsme nějak nejednali. Já jsem jim řekl, ať pošlou návrh smlouvy, bohužel se tak nestalo, tak jsem nemohl čekat. Pak když mi řekl David Výborný, že tam bude manažerem, tak se mnou začali jednat, ale už to nemělo smysl. Už jsem byl domluven víceméně s Hradcem," popsal Jarůšek.

Věděl o tom už při souboji s Hradcem Králové, který Mladá Boleslav porazila 4:2 na zápasy a poprvé postoupila do semifinále. „Vůbec jsem si to nepřipouštěl. Chtěl jsem se ukázat, abych se tam dobře zapsal. Měl jsem smlouvu v Boleslavi, makal jsem pro ni, chtěl jsem udělat úspěch. S Boleslaví jsme chtěli dál, ale bohužel to nevyšlo," řekl Jarůšek.

V Hradci Králové převzal post hlavního kouče po Vladimíru Kýhosovi Václav Sýkora a Jarůšek doufá, že dostane na ledě hodně prostoru. „Zkušenost s ním nemám, mám na něj ale pozitivní informace od kluků. Věděl jsem, že se tam jedná o trenérech, nakonec se to vyrojilo takhle. Musím trenéru Sýkorovi ukázat, ať se mnou počítá s velkým prostorem," uvedl.

Teď bude řešit stěhování. Zařizování bydlení v Hradci Králové by ale rád ještě o několik týdnů odložil kvůli mistrovství světa v Rusku, kam se snaží probojovat. „Do každého zápasu jdu naplno a makám o své místo tady. Vyrojilo se to tak, že jsem tady a ne v Hradci, jsem za to rád," usmíval se Jarůšek. Těší se na úterní generálku s Kanadou, po které bude zveřejněna konečná nominace.

„Je to nádhera, komu se to poštěstí hrát proti Kanadě. Pro mě se nic nemění, musím hrát na sto dvacet procent a potom budu jenom doufat, abych se trenérům hodil na mistrovství světa," dodal Jarůšek, který debutoval v národním týmu na prosincovém Channel One Cup a celkem v sedmi zápasech vstřelil dvě branky.