Hokejový útočník Radim Vrbata se již naplno připravuje na svoji druhou sezonu v dresu Vancouveru. Čtyřiatřicetiletý hráč se v pátek připojil k extraligovému týmu Mladé Boleslavi a začal trénovat i na ledě. Ve stejný den shodou okolností Středočeši oficiálně oznámili, že místní rodák již nebude spolumajitelem klubu. Chce se totiž ještě soustředit na svoji hráčskou kariéru.

Vrbata před rokem podepsal lukrativní dvouletou smlouvu s Canucks a má za sebou vydařenou sezonu, ve které nasbíral v základní části NHL 63 kanadských bodů. Nejvíc v kariéře. „Letní příprava byla stejná jako v předešlých letech, trénuju sám a teď jsem šel poprvé na led s klukama v Boleslavi, protože suché přípravy už bylo dost. Byl čas jít na led," řekl Vrbata.

„Základ je daný, ale každé léto se do toho snažím dát něco nového, aby tělo nedělalo pořád to samé. Co člověk nového pochytí a myslí si, že by mu mohlo pomoct, tak se to snaží zapojit," uvedl. S přibývajícím věkem se prý navíc snaží zařazovat cviky, které eliminují možnosti zranění.
I na ledě se mistr světa z roku 2005 v úvodu snažil hlavně se nezranit. „Snažím se připravit na sezonu jako na předchozí a doufám, že bude stejně úspěšná jako ta předešlá nebo ještě lepší," řekl Vrbata, který má v NHL na kontě více než 900 zápasů za Colorado, Carolinu, Chicago, Tampu, Phoenix a Vancouver.

V současném působišti jej čeká druhý rok, a přestože již zná prostředí, úplně v klidu není. „Otazníky tam jsou vždy. Končí mi smlouva, tým prochází omlazením, jako většina týmů v NHL. Otazníků bude opět dost," uvedl Vrbata. „Ale jiné než loni, kdy jsem šel do nového klubu, to samozřejmě bude," řekl.

Skutečnost, že mu za rok končí kontrakt, který mu zaručuje roční plat 5,5 milionu dolarů, za klíčovou nepovažuje. „Důležité je to z pohledu, že když někdo nemá podepsanou smlouvu do Vánoc, musí počítat s tím, že se ho budou snažit vyměnit, aby za něj získali například nějaké volby na draftu. Myslet na to je ale ještě brzy, teď je červenec. Je dost času," pousmál se juniorský světový šampion z roku 2001.

Přestože se jej osobně změny v letní pauze netýkají, dění v NHL sleduje. „To sleduje každý. Platový strop nešel nahoru o tolik jako v předešlých letech a hodně týmů je na hraně stropu a musí pouštět drahé hráče, aby si uvolnili ruce. Změn bylo hodně a hodně hráčů, kteří by za normálních okolností byli podepsaní, je ještě bez smlouvy. Tohle léto je z toho pohledu trošku jiné," podotkl Vrbata.

Díky přesunům hráčů se ještě více vyrovnávají kvality jednotlivých týmů v kanadsko-americké soutěži. Hvězdné hokejisty podepisují i kluby, kterým se v posledních sezonách tolik nedařilo. „Větší vyrovnanost byl záměr majitelů klubů NHL během výluk. Chtěli, aby v soutěži nebyly týmy s rozpočtem 100 milionů jako Rangers nebo Toronto a pak týmy s rozpočty 30 milionů. Tímhle je to dané a vyrovnané," řekl.

V Mladé Boleslavi se bude Vrbata připravovat zřejmě do konce prázdnin. „Budu tady do konce srpna, možná ještě první týden v září. Pak poletíme zpět do Vancouveru. Malý jde do první třídy, takže tam budeme muset být o něco dříve než jindy," dodal Vrbata.