Kapitán hokejistů Mladé Boleslavi David Výborný má po zákroku útočníka Bedřicha Köhlera natržené kolenní vazy a zřejmě pro něj skončila sezona. V případě pětinásobného světového šampiona by to zároveň znamenalo i konec kariéry, neboť tuto sezonu označil za svou definitivně poslední. O povaze jeho zranění promluvil hráčův otec a zároveň trenér Středočechů František Výborný.

„Má to hodně natržené. Letos je to u Davida určitě konečná a nejspíš i celkově. Ale to musí říct přesně David sám, do toho se nechci pouštět. Ještě si trošku říkám, že v případě dalekého postupu by nějaká malá šance byla, ale reálně a upřímně to nevidím," uvedl František Výborný.

Köhler fauloval Davida Výborného před polovinou prvního čtvrtfinálového zápasu na ledě Hradce Králové. Pro oba v tu chvíli duel skončil. Jednačtyřicetiletý centr zůstal ležet na ledě a poté ze zápasu odstoupil s podezřením na poškození postranních vazů. Köhler obdržel trest na pět minut a do konce utkání. Disciplinární komise mu přidala zákaz startů ještě v dalších čtyřech utkáních.

„Včera po zápase na tiskovce jsem byl docela v klidu, ale když jsem to viděl ze záznamu a mluvil i s různými lidmi, nemyslím si už, že zákrok vyplynul ze hry a že se do něj promítlo Köhlerovo zanícení. Ale to musí vědět jen on sám, do hlavy mu nevidíte. Omlouvat se vám může kdokoli celý den, víte, jak to je…," řekl trenér Výborný.

S kolegou Marianem Jelínkem přišli rovnou o dva centry, neboť Köhlerův zákrok se vydal pomstít Tomáš Urban a sekl ho hokejkou, za což od disciplinární komise dostal distanc na dva zápasy. „Pro nás jde o citelné ztráty. Jak u Davida, tak u Tomáše. Dva parádní centry máme pryč," litoval František Výborný.

Jeho syn, který dlouho působil v NHL, si po návratu ze zámoří do Sparty postupně protahoval svou bohatou kariéru. V Mladé Boleslavi působí od roku 2011, před tímto ročníkem byl již napevno odhodlaný skončit.

„Myslím, že to je na 99 procent, že po sezoně skončím. Je to víceméně dané. Chci pak být více s dětmi a být doma, trochu si ten život také užít," řekl tehdy Výborný. „A to jedno procento, které zbývá? To si tam nechávám pro možnost, kdybychom skončili do třetího místa," dodal s úsměvem.

V úterý odpoledne ale potvrdila zlé prognózy o konci kariéry Davida Výborného jeho manželka. Ta pověsila na sociální síť foto zraněného manžela s textem: "Pro všechny hokejové fanoušky Davida Výborného máme špatné zprávy. Po dnešním vyšetření je rozhodnuto. Natržený vazy v koleni. Včera byl poslední zápas jeho hokejové kariéry. Děkujeme všem za krásné povzbuzující SMS, které jsme oba dostali a za vaši podporu. Jste užásní."