HC Olomouc - HC Benátky nad Jizerou 2:1

Nejdůležitější část sezóny otevřela své brány, vyřazovací boje vypukly. V prvním utkání čtvrtfinále však hokejisté Benátek nad Jizerou neuspěli na ledě favorizované Olomouce. Na Hané podlehl výběr trenéra Milana Černého soupeři, který skončil v tabulce na třetím místě, fotbalovým výsledkem 1:2. O jedinou přesnou trefu Středočechů se postaral v první části Vít Jonák. „Bohužel se to napoprvé nepovedlo, dali jsme málo branek,“ hledal příčinu neúspěchu dvacetiletý forvard.

Úvod utkání totiž vyšel lépe domácímu celku, který se po několika šancích dostal v páté minutě do vedení.

I přes skvělý začátek utkání však více za svá záda Tomáš Vošvrda nepustil. A slova se tak ujali Středočeši. Ve dvanácté minutě v přesilové hře vyrovnal Vít Junák. „Bylo to v situaci tři na dva. Lukáš Král kotouč zatáhl do pásma. Já jsem se snažil objet beky a najet si k tyči. Lukáš vystřelil šikovně gólmanovi do betonů a puk se odrazil ke mně. Dorážel jsem do prázdné brány,“ popsal okamžik, který zmrazil téměř čtrnáct stovek příznivců olomouckého hokeje.

Bohužel na víc se už družina pana Milana Černého nezmohla, naopak Hanáci ve druhé třetině podruhé udeřili a rozhodli o osudu prvního střetnutí. Největší šanci hosté promarnili na konci druhé části, kdy nevyužili téměř dvouminutovou přesilovku proti třem. „Říká se, že kdo nepromění přesilovku 5 na 3, nemůže vyhrát. Měli jsme tam několik tvrdých střel od modré a plno dorážek, ale gólman Olomouce vše pochytal,“ mrzelo útočníka s dvaadvacítkou na zádech.

Vedení v sérii se tak ujali Kohouti, kteří svého soupeře udolali těsným fotbalovým výsledkem. „Určitě ta porážka zamrzí, ale v play-off je jedno, zda prohrajete o jednu nebo o čtyři branky. Ve vyřazovací části se to hází za hlavu,“ nepřemýšlel o důsledcích utkání Jonák.

„Věděli jsme, do čeho jdeme. Olomouc byla pasována do role favorita. Ovšem to jsme si vůbec nepřipouštěli. Přijeli jsme sem vyhrát obě utkání,“ prozradil cíle svého mužstva, kterých ovšem již nemohou dosáhnout.

Branky a nahrávky: 6. Dopita (Lhotský, Kucharczyk), 23. Haluza (Řípa, Bartoň) – 12. Jonák (Král, Jaroměřský). Rozhodčí: Ro. Čech, Kubičík - Klein, Skopal. Vyloučení: 8:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1317

Olomouc: Žigárdy – Lhotský, Staněk, Bartoň, Ondrušek, Janáček, Nedbálek, Horák O. – Kucharczyk, Dopita, Selingr – Pekr, Řípa, Haluza – Pšurný, Ministr, Šlahař – Kucsera, Kolouch, Walker – Rác.

Benátky: Vošvrda – Jaroměřský, Vitásek, Říha, Pabiška, Šimek, Vála, Niko – Kellner, Král, Kopic – Jonák, Skořepa, Skalický – Klimt, Vlach, Jech – Weiss, Liška, Vařecha – Kouřil.

TOMÁŠ NEJEDLO