V rámci pátého dne Týdne Bruslařů vyrazili fanoušci BK Mladá Boleslav do ŠKO-ENERGO Arény, kde v 16 hodin vypukl veřejný trénink hráčů „A" týmu komentovaný trenérem Františkem Výborným. Ten se s mikrofonem proháněl rovnou na ledě mezi hráči a informoval o všem, co se děje a k čemu je ten, který prvek dobrý. Následovala přibližně hodinová beseda v prostorech restaurace zimního stadionu.

Veřejný trénink začal krátkou instruktáží o tom, co všechno vlastně přijde na řadu, a na co by se diváci měli svým ostřížím zrakem zaměřit. Hodinovým proháněním se po ledě prováděl společně s Františkem Výborným i moderátor Vojta Sklenář, který si občas i někoho – pochopitelně naprosto výjimečně a za svolení trenéra – zavolal k sobě, aby mu položil pár dotazů. Vyzpovídal i dva současné marody – Davida Vrbatu a Tomáše Jiránka.

Přes rozbruslení, nácvik nejrůznějších herních situací a trénink střelby se diváci společně s hráči dostali až k závěrečným nájezdům na branku, které vyvolaly poměrně dost emocí – kdykoliv nějaký hráč svou penaltu proměnil, v hale se skandovalo.
Besedy v restauraci na zimním stadionu se zúčastnila hned čtveřice hráčů – David Vrbata, Josef Jindra, Petr Chaloupka a Tomáš Nouza. Nechyběli ani trenéři František Výborný a Jiří Slabý. Za vedení klubu potom generální manažer Jan Tůma a sportovní manažer Karel Hornický.

Mluvilo se snad o všem – kádru, zraněních, výluce NHL, možných posilách, spekulovalo se o budoucnosti a vzpomínalo na minulost. Tomáš Nouza neunikl dotazům na čtyřbrankovou nálož, kterou o den dřív naložil Mostu. „Oslavy nebraly konce, přišel jsem z nich rovnou ráno na trénink," vtipkoval třicetiletý útočník a služebně nejstarší hráč Boleslavi.

Přítomné zajímala i případná příprava na baráž – zda se Středočeši nerozhlížejí po soupeři na jiné úrovni, než na jakého obvykle naráží v 1. lize. „Myšlenka je to dobrá a logická, ale program 1. ligy nám momentálně docela svazuje ruce," vysvětloval trenér Výborný. „Zatímco v extralize jsou reprezentační pauzy, takže kluci mají čas vydechnout a doléčit zranění, tady jede všechno naplno a bez přestávky. Krom toho musí být také zájem z druhé strany. Uvidíme, co přinese čas."

Fanoušky zajímal i Michal Valent, který momentálně velmi dobře chytá za slovenskou Nitru. „Plán je pořád stejný," ubezpečil přítomné Karel Hornický. „S Michalem od Vánoc počítáme zpátky v Boleslavi. Krom toho kdyby se objevily nějaké problémy, můžeme si jej stáhnout i dříve."

Na přetřes přišlo už léta diskutované téma týkající se boleslavského zimního stadionu a jeho nevyhovující kapacitě, která se stane opět aktuální, pokud se Boleslavští zvládnou vrátit do extraligy. „Nějaké návrhy na zvýšení máme," řekl Jan Tůma, následně ale naznačil, že do budoucna možná nebude kapacita stadionů tím nejzásadnějším tématem, které bude svaz řešit.

A zajímavost na závěr – přítomní se mimo jiné také dozvěděli, že František Výborný kdysi dokonce patřil mezi lidi, kteří pomáhali rekonstruovat boleslavský stadion. „Natíral jsem střechu. V životě jsem se tak nebál," smál se.

JITKA ČECHOVÁ