BK Mladá Boleslav – HC Benátky nad Jizerou 4:0

Pojizerské hokejové derby po jedenácti letech! To byl středeční program v boleslavské Ško-Energo Areně.

„Ty zápasy nelze vůbec srovnávat. Tehdy to byly dva druholigové týmy, letos prvoligové a Boleslav vlastně s extraligovým kádrem," odmítal srovnání s jedenáct let starým zápasem jeden z pamětníků asistent kouče hostů Luděk Škaloud. Jediným pamětníkem na ledě byl benátecký Lukáš Král, který ovšem v prosinci 2001 řádil v dresu Mladé Boleslavi.

Jedno ale měly oba zápasy shodné – a to jeho vítěze v domácím týmu Boleslavi. Benátkám stejně jako před jedenácti lety nevyšel úvod zápasu. Hned z první vážnější šance šli domácí do vedení, když se trefil Jiří Rys. Po čtvrt hodině skvělého svižného hokeje téměř extraligové úrovně se prosadil šikovnou tečí David Výborný a korunoval tak tlak Mladoboleslavských.

Boleslavský kapitán se prosadil také nezvykle střelou od modré v přesilové hře ve druhé třetině. Čtyřicet minut se hrálo v takřka přátelské atmosféře. Hráči obou celků se velmi dobře znají, vždyť celá řada z nich má zkušenosti z obou stran barikády.

Jiskřit se začalo až v závěrečné dvacetiminutovce. Benátky potřebovaly nakopnout, a tak na ledě přitvrdily. I ony měly řadu šancí, ale všechny pochytal Roman Will. Boleslavský mladík se objevil poprvé od úvodních minut a hned si hodně hlasitě řekl o post brankářské jedničky. „Kluci mi v kabině říkali, že budou hrát zezadu, aby mi co nejvíce pomohli. Chci jim poděkovat," řekl spokojený Will po zápase, v němž si nakonec připsal čisté konto. V součtu s částí zápasu v Šumperku zatím neinkasoval jediný gól. Přidal i srovnání s kanadským hokejem, kde v loňské sezoně působil: „Je to velký rozdíl. Hlavně je tu hrozně velké kluziště. V Kanadě se ze všeho střílí na bránu, kdežto tady jsou samí hračičkové, kteří si to chtějí vyťukat do prázdné."

Will v zápase přežil i trestné střílení. To když Říhovi vůbec nevyšel jeho záměr a po podklouznutí skončil v boleslavské brance místo puku on sám.

To všechno už bylo za stavu 4:0 pro domácí, neboť z kraje poslední části hry se trefil Tomáš Nouza. Vody pak čeřil hlavně hostující hromotluk David Štich. Ten si jako prvního vybral domácího střízlíka Radana Lence po jeho faulu na Kajínka, ale po vzájemném klinči ctil Štich nepsaná bitkařská pravidla a do o několik desítek kilo lehčího Lence se nepustil. Vše pak provázeli vzájemné úsměvy při  následné rozmluvě na trestné lavici.

Na box ale přeci jen došlo. A šlo o parádní představení. Po téměř dvouminutovém souboji domácího Kasíka s Vlachem se nakonec radoval benátecký bijec. Sprchovat se však šli oba. Štich se pak snažil ještě najít si „kamaráda", ale nikdo z Boleslavských si vyhlášenému bitkaři postavit netroufl. V samotném závěru si ještě odpracoval čisté konto Will proti šancím Kolmanna a Plodka.

Branky a nahrávky: 2. Rys (Koudelka), 15. Výborný (Němeček), 30. Výborný, 44. Nouza (Vrbata). Rozhodčí: Schmejkal – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 5:7, navíc Kasík (MBL) a Vlach (BEN) 5 mnut + trest do konce utkání za hrubost. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2110. Střely na branku: 39:22. Třetiny: 2:0, 1:0, 1:0.
Boleslav: Will – Němeček, Pojkar, Kasík, Jindra, Chaloupka, Drábek, Šmach – Nouza, Vrbata, Mikulík – Pabiška, Výborný, Jiránek – Demel, Koudelka, Rys – Škumát, Loskot, Lenc.
Benátky: Vošvrda – Vitásek, Šimek, Ulrych, Říha, Štich, Kajínek, Vála, Kolmann – Kliment, Skořepa, Vlach, Jonák, Plodek, Skalický, Bortňák, Král, Jech, Špaček, Bulíř, Vantuch.