Jak se vlastně upekl váš návrat do Mladé Boleslavi?
Po konci ve Slavii jsem samozřejmě hledal nějaké angažmá a měl jsem několik nabídek i ze Slovenska a z extraligy. Nakonec jsem se ale rozhodl pro Boleslav, protože tady mám dlouhodobější vazby. Osm let jsem tady už pracoval, takže jsem se rozhodl pro návrat na místo, které znám. Navíc ta situace tady je jiná, než při mém posledním angažmá.

Pro Boleslav tedy rozhodla znalost prostředí v Bruslařském klubu?
Ano, a navíc rozhodlo to, že když jsem odcházel, tak jsem měl nějaké vize. A nyní nastala doba, kdy můžeme spoustu věcí posunout a změnit.

Určitě jste sledoval i konec minulé sezony, kdy Boleslav skončila v předkole po zajímavém průběhu, kdy dvakrát jasně vyhrála v Chomutově, a přesto nedokázala přes Piráty postoupit.
Já bych se nechtěl pouštět do nějakých analýz minulé sezony, když jsem v klubu nebyl. Samozřejmě respektuji oba kouče, kteří tady byli a znám hráče, kteří tu hráli. Proto si myslím, že potenciál mužstva na papíře byl daleko větší než konečný výsledek. A proto také nyní dochází k určitým změnám. Potenciál tady určitě je, máme určitou koncepci, co chceme změnit a jak budeme pracovat. Ale i my společně s novými trenéry budeme nakonec hodnoceni podle výsledků.

Jakub Valský z Liberce se raduje z gólu.
Tygr Valský další posilou Bruslařů

František Výborný skončil v pozici hlavního kouče, ale měl by působit v nové funkci konzultanta. Konzultoval příchody hráčů i s vámi, nebo k dispozici spíše novému trenérskému štábu?
Je dobře, že se podařilo Františka Výborného udržet v klubu, protože má spoustu zkušeností a také dobrých výsledků. Máme tady nové trenéry a ti budou určitě rádi, když s ním budou moci některé věci probírat. Patrik Augusta už s ním je v kontaktu, a vím, že mají v plánu společné schůzky. Navíc plánujeme také nějaké zapojení do skautingu.

Pojďme k těm příchodům. Představili jste první osm jmen. S jakým kontraktem panuje u vás největší spokojenost?
Chtěli jsme tým posílit hlavně po stránce charakterové a ve vztahu k tomu zmiňovanému konci sezony jsme sháněli hráče zarputilé, kteří budou ochotni bojovat za Boleslav. I předchozí trenéři právě tuto stránku během minulé sezony několikrát zmiňovali. Klíčové změny jsme chtěli udělat v obraně. Potřebujeme herní ale zároveň důrazné obránce. Proto považují příchody Kotvana, Říhy a Němečka za klíčové. Útok byl hodně silný už vloni, tam je potřeba některé hráče spíše probudit. Měli jsme ale hodně praváků, takže jsme potřebovali i nějakého leváka. Proto přišel Tomáš Knotek, což je tvořivý hráč a zároveň silný v přesilovkách i v nájezdech. Druhá věc je, že klub táhli hráči, kteří byli s klubem dlouhodobě spjatí jako Radan Lenc, Tomáš Hyka nebo Pavel Musil. Takové hráče tady chceme. Proto jsem rád, že se vrátili Najman s Kousalem, protože chceme, aby v Boleslavi hráči působili dlouhodobě a měli ke klubu vztah. Novinkou pak je příchod Jakuba Valského z Liberce, protože nám chyběl nějaký důrazný útočník.

Byl nějaký hráč, o kterého jste stál, a nepodařil se jeho příchod dotáhnout?
Dlouhodobě jsme komunikovali s Říčkou ze Zlína, kterého jsme chtěli, ale nakonec dal přednost Spartě. To je asi jediný případ hráče, který se nám nepodařil dotáhnout do konce.

Pojďme k brankářům. Aktuálně máte dvojici Brandon Maxwell – Jan Růžička. Budete ještě řešit třetího gólmana?
Jsem také rád, že tady Brandon Maxwell zůstává, protože to je velmi kvalitní brankář. Pak máme talentovaného Dominika Groha, který bude hostovat v Prostějově, aby už chytal mezi dospělými. V záloze pak budeme mít nějakého brankáře z první ligy na střídavý start.

Mina objevená u Chaloupek nedaleko Kosmonos.
Sovětská mina způsobila policejní manévry

Jak to vypadá s dvojicí Štich – Vampola? Na webu jste psali, že je klub řeší…
Probíhají nějaká jednání ohledně jejich budoucnosti. Více bych to zatím nechtěl komentovat.

Co budoucnost Tomáše Hyky? Je v silách Boleslavi ho udržet?
Takhle ta otázka nestojí. Tomáš Hyka má v Boleslavi platnou smlouvu a žádnou výstupní klauzuli v ní nemá. Pokud by ale přišla nabídka z NHL, tak se nás stejně nikdo ptát nebude. Osobně to nyní vidím tak padesát na padesát, že Tomáš zůstane v Boleslavi. Ale i proto jsme přivedli právě Jakuba Valského, abychom pak najednou v červenci nekoukali, kdyby nám Tomáš odešel. Pro nás by to samozřejmě bylo oslabení, ale pokud by dostal šanci v NHL, tak bychom mu to všichni moc přáli. Já obzvlášť, protože jsem ho trénoval už v osmé a deváté třídě a vím, jak moc dřel. Navíc by to bylo vyznamenání pro náš klub.

Ruská KHL nebo Švédsko nejsou ve hře?
To nepřichází v úvahu.

Co vůbec říkáte dosavadnímu průběhu mistrovství světa?
České mužstvo má sílu, myslím, že budeme schopni uhrát semifinále. Osobně bych dal větší příležitost právě Tomášovi Hykovi, protože jako skvělý bruslař by se určitě prosadil.

Co vás nejvíce překvapilo? Je to trápení Slováků?
Jelikož sleduji i slovenskou ligu, tak jejich výkony pro mě překvapením nejsou. Třeba hráči z Dánska nebo Slovinka nejsou horší, mnoho z jich je i lepších. Ale je to dlouhodobější trend, na který budou muset Slováci už nějak zareagovat, protože se svou kvalitou dostávají pod hráče hokejových trpaslíků.

A přání do sezony na závěr?
Samozřejmě bychom rádi hráli play-off, ale budeme se držet při zemi. Nějaké interní cíle v klubu stanovené máme, ale musíme začít od země. Jsme přesvědčeni, že tým má velkou kvalitu, ale tu bude muset ukázat na ledě.

Hokejista Radim Šimek.
Šimek: Pozitivem je neobdržená branka

Luděk Bukač ml.
Narozen: 20.6.1967 v Praze
Trenérská licence: A (ČSLH), A (DEB)
Hráčská kariéra: Konstruktiva Praha, Hvězda Praha, Sparta Praha, McGill (CAN)
Trenérská kariéra: dorost SB Rosenheim (GER), junioři Augsburger EV (GER), ESV Kaufbeuren (GER), junioři Adler Mannheim (GER), HC Egna (ITA), junioři BK Mladá Boleslav.
Funkcionářská kariéra: šéftrenér mládeže Augsburger EV (GER), sportovní manažer BK Mladá Boleslav, trenér ČSLH zodpovědnost za žákovské kategorie, sportovní manažer HC Slavia Praha, sportovní manažer BK Mladá Boleslav