Mladá Boleslav - Litvínov 3:4 pp

Hokejisté Litvínova vyhráli utkání 5. kola extraligy na ledě Mladé Boleslavi 4:3 v prodloužení. Severočeši tak ukončili třízápasovou sérii bez bodového zisku a zároveň stejně dlouhou šňůru porážek ve vzájemných kláních. Duel, v němž se oba celky vystřídaly ve vedení, rozhodla trefa útočníka Robina Hanzla v čase 60:33.

Verva nasadila poprvé do branky svou dlouholetou oporu z minulých let Jaroslava Hübla, jenž je v klubu na měsíční zkoušce. Mladoboleslavští se sice museli už na začátku třetí minuty bránit v oslabení po faulu Šticha, ale zvládli to bez úhony a navíc krátce poté, co už byli v plném počtu, rozebrali hostující defenzivu Klepiš s úspěšně zakončujícím Žejdlem.

V 10. minutě ujel v oslabení Černý, gólmana Lukáše však nepřekonal. Hosté jako kdyby se chtěli předvést v lepším světle až za přítomnosti premiéra Bohuslava Sobotky, jenž nedlouho poté zasedl do hlediště. Dorážející Lukeš ještě úspěšný nebyl, ale v 19. minutě využili Severočeši po 22 vteřinách přesilovku zásluhou tečujícího Nejezchleba a za dalších 16 vteřin vedli, když se rovněž tečí zapsal mezi střelce kapitán Trávníček.

„Do utkání jsme vstoupili relativně velmi dobře. Měli jsme pohyb, vůli po vítězství, povedlo se nám vstřelit gól. Pak soupeř během dvaceti vteřin otočil skóre krásnými akcemi, ty teče byly opravdu povedené. Přestože jsme podle mého názoru nehráli špatně, šli jsme do kabin za stavu 1:2," uvedl domácí kouč Marian Jelínek.

Brzy poté si dvě plus dvě minuty za faul vysokou holí vykoledoval Černý. Verva dlouhou hru ve čtyřech, jejíž většina se přenesla do druhé části, ustála. Jenže krátce na to pykal za hákování Kubát a na trestné lavici pobyl pouhých pět vteřin ze svého trestu. Zpět do hry ho poslal ránou do modré čáry Stříteský.

Šlo však o jedinou gólovou odplatu na celkem deset dvouminutových trestů Litvínova v celém utkání. „Hrajeme to hodně staticky; jeden hráč má puk a ostatní stojí a koukají na něho, co s ním udělá a co vymyslí. Jde o stěžejní bod, který rozhoduje zápasy. V tomto týdnu se na to určitě zaměříme," ujistil úspěšný střelec Matěj Stříteský.

Viktor Hübl pak bekhendovou dorážkou rovněž využil přesilovku a vrátil Vervě těsné vedení, jenže ve 39. minutě procedil Musil kotouč za Hüblova záda a bylo znovu vyrovnáno.

Zkraje třetího dějství mohli stavem pohnout Nejezchleb a na druhé straně Urban, ale brankáři byli proti. A protože oba muži s maskou byli pozorní až do konce základní hrací doby, dospěl duel až do prodloužení. Divácky atraktivní hru tři na tři ukončil už po 33 vteřinách prodloužení Robin Hanzl.

„Hráli jsme dnes perfektně oslabení, v nichž jsme dostali jen jediný gól. To si myslím, že nakonec rozhodlo v náš prospěch. Byl to klíč k zápasu. Pan Rulík už nám k tomu řekl své ve druhé třetině. A i když jsme měli další vyloučené ve třetí třetině, tak nás oslabení nakopla a bereme dva body," uvedl gólman vítězů Jaroslav Hübl.

S jeho hodnocením se ztotožnil i trenér poražených Jelínek. „Soupeř nám v závěru nabídl dvě přesilovky po vyhození kotouče, ale my jsme nebyli schopní dát gól. Soupeř si tedy vzal druhý bod zaslouženě, neboť my jsme měli rozhodnout v závěru z přesilových her," prohlásil Jelínek.