„Nálada je velice dobrá. Určité očekávání a napětí, co přinese první zápas. Jinak se kluci těší, protože příprava už je dlouhá,“ popsal Martin Svědík atmosféru v mužstvu po vítězné generálce s druholigovým Táborskem (2:0).

Muž, který v zimní přestávce převzal mužstvo po Leoši Kalvodovi, přístup svých svěřenců v končícím téměř dva měsíce trvajícím tréninkovém drilu hlavně chválí. „V zápasech předváděli, co jsme chtěli. Nasazení, pracovitost a náročnost byla dobrá. V přípravě šlapali velice dobře,“ ocenil.

Výjimkou byl snad jen zápas s Dunajskou Stredou, který jako jeden ze dvou neskončil boleslavskou výhrou. „Nebyli jsme nachystaní mentálně, bylo to poslední utkání na soustředění, hodinu a tři čtvrtě jsme jeli k zápasu. Této atmosféře jsme trochu podlehli a nechali si dát za osm minut tři góly, byť jsme vedli. Byli jsme pod dojmem, že se nemůže nic stát, proto jsme utkání nezvládli,“ vnímá dvaačtyřicetiletý kouč ponaučení z jediné porážky.

Zbylé výsledky, které Boleslav dovedly až na trůn Tipsport ligy, největšího zimního turnaje v Česku, ale Martin Svědík rozhodně nepřeceňuje. „Pořád je to jen příprava. Je dobré, když jsou v přípravě pozitivní věci. Ale byly tam i negativní viz Dunajská Streda a Jablonec. Z utkání jsme měli zpětnou vazbu a hráčům bylo co vytknout. I ve vítězných ale byly věci, na které jsme poté reagovali v tréninku. To dobré je nutné si pamatovat a zachovat do dalších zápasů.“

Do každé řady chtěli jednoho hráče
Podle plánu proběhla také hráčská obměna v kádru. Jakub Nečas, Patricio Stronati, Lukáš Železník, Viktor Budinský i Vladislav Levin zapadají do kategorie mladých perspektivních hráčů. Ale hlavně: měli by se hodit do náročného ofenzivního systému, jakým se chce bývalý trenér reprezentační dvacítky s mužstvem prezentovat.

„Do každé řady jsme chtěli přivést jednoho hráče, který bude mladší než ti, co odejdou. V mužstvu bylo hodně hráčů třicet let a výš. Za jména, která se nám podařilo přivést, jsme rádi,“ uvedl Svědík, kterému vyrovnanost asi na čtyřech postech příjemně zamotala hlavu. Více ovšem o sestavě pro úvodní mistrák v Karviné prozrazovat nechce.

Věří, že k dispozici budou i Chramosta s Železníkem. Oba kvůli drobným šrámům, ale spíše z preventivních důvodů vynechali z podstatné části, respektive celé závěrečné přípravné utkání. „Až na rekonvalescenty Kyselu s Radou, kteří se připravují sami, musím zaťukat, že jsme všichni připravení,“ oddychl si Martin Svědík. Tréninkové manko už dohánějí i další ofenzivní hráči Klobása s Mebrahtem, které z části přípravy vyřadilo zranění.

Problém pak Svědík nevidí ani v komunikaci mužstva s novým brankářem Viktorem Budinským. Ten přišel jako náhrada za podzimní jedničku Diviše až v minulém týdnu a v novém klubu odchytal jediný zápas. „Gólmani vědí, že komunikace je důležitá. Viktor s tím nemá problém. Projevuje se to na tréninku i v posledním zápase. Tady bych problém neviděl. Gólmani jsou specifická skupina. U nich je to hodně o koncentraci a důvěře,“ reagoval Martin Svědík, který nemění cíle Boleslavi: „Držet se v popředí a šlapat na paty těm, co jsou před námi. V lize i poháru chceme udělat co nejlepší výsledek a potvrdit ambice na účast v evropském poháru.“