SKP – Sporting 3:1 (1:0)

Spolu se zatím v soutěžním zápase v historii nikdy na hřišti nestřetnuly. Sporting Mladá Boleslav, fotbalový klub z Astonky, vstoupil do fotbalových vod před pěti lety. Se svým áčkem hrával IV. třídu, pak třetí, aby se po sestupu do čtvrté po roce vrátil. Svaz je však tentokrát poslal do skupiny A. Společně k SKP.

S předstihem tak bylo po losu jasné, že deváté kolo přinese městské derby boleslavských „S". S favoritem v podobě zkušenějšího domácího celku.
Sedlák Martin, kapitán hostů, už před zápasem připomněl prestiž tohoto zápasu: „Sporting disponuje v kádru řadou odchovánců „eskápéčka". Soudím, že nás tam bude takových pět až šest," spontánně sdělil kapitán hostů. Sám je ve Sportingu na ročním hostování. SKP je jeho mateřským oddílem.
Sraz hodinu a půl před zápasem – takový byl program hostů. Sešli se však na svém obvyklém místě v sídlišti. S taškami na zádech a oblečení v dresech vyrazili na zápas autobusem městské hromadné dopravy. Stálo to každého patnáct korun za jízdenku. „Společně jsme se s klukama dohodli, že derby pojmeme netradičně a svezeme se autobusem," sdělil Deníku Sedlák.

Stanice Jíčínská na lince B je pro hosty výstupní. Společná rozcvička a jde se na věc. SKP disponuje zkušenějším kádrem a také proto je v zápase favoritem. Svou kůži však hosté nechtějí prodat lacino. Svědomitě se brání nájedům domácího útočného dua Žahourek –Řípa. Stojí při nich i štěstí.
Smolný moment však pro ně přichází v poslední minutě první pětačtyřicetiminutovky. Svého hráče zastavuje pouze za cenu faulu obránce Křepelka a následuje přímý kop. Standarka však proletí až na zadní tyč, kde hlavou trefuje míč Forchtner. Sebezmrzačující gól. Střelce úvodní branky totiž při hlavičce zasáhne kopačkou přímo do nosu obránce Blažek. Sportovně však nutno přiznat, že hlava střelce byla hodně nízko a úmysl tam také nebyl.
Sprška krve však z nosu domácího hráče obarvila kousek trávníku na rudo. Sladkou pomstu si ale Forchtner přichystal hned na úvod poločasu druhého. Střelec dne totiž hned po obrátce poslal domácí do vedení 2:0. Shodou okolností to bylo opět hlavou.

S výsledkem spokojení domácí pak možná trochu polevili a přišel trest. Sprinter Pánek, mimochodem také odchovanec klubu od koupaliště, se zjevil osamocen za domácí obranou a přišlo snížení. Skóre 2:1 a hosté ještě vycítili šanci na zvrat zápasu.

Stopku jim ale vystavil jeden z nejlepších hráčů zápasu. Skvěle hrající domácí kapitán Pavel Žahourek totiž opět vrátil domácímu týmu vedení. Stejně jako před ním Pánek dokonale přetavil svůj samostatný únik v gólový zápis.

Střídání domácích na konci rozmělnilo hru na krátké úseky, kdy se spíše nehrálo, než hrálo. Svůj čas na hřišti tak dostal i domácí útočník Radek Matejov, který ještě v závěru rozběhal hostující obranu.

Skóre na konci? Spokojeni byli domácí za výhru 3:1, získanou prestiž a hlavně další tři body do třetitřídní tabulky. Sklonit hlavy museli hosté. Stydět se ale nemusí. Své první derby neodehráli vůbec špatně. Snad třeba v jarní odvětě na domácí půdě to vyjde.

S.P., teda vlastně P.S.: Sorry, že těch „S" snad bylo v článku až příliš.

Branky: 45. a 48. Forchtner, 75. Žahourek – 65. Pánek. Rozhodčí: Švarc. ŽK: 0:0. Diváci: 50. Hráč zápasu: Forchtner – Sedlák.
SKP: Maňas – Čadil (87. Jakubčo), Ditrich, Macháček (80. Zajíček), Martínek – Kovač (87. Matejov), Forchtner, Prokhorov, Tomš (86. Černý) – Řípa (83. Holík), Žahourek.
Sporting: J. Bílek – Křepelka (67. Vaněk), Merbs, Vedral (60. Mulač), Sedlák – Bůžek, Blažek (84. M. Povšík), Leskovjan, V. Povšík – Pánek (76. M. Bílek), Uher.