Zatímco na řadě míst v zemi už sportovci mají s divočáky neblahé zkušenosti, Štěchovické potkaly takové trable vůbec poprvé. Obživu hledající všežravci orali na hlavní i tréninkové ploše. „Svépomocí příznivců a dalších lidí se trávník dal nějakým způsobem zpět, ale je dost pohyblivý. Jednalo se o jedno velké místo zhruba třicet krát dvacet metrů plus další menší na několika místech hrací plochy," řekl k řádění nezvaných hostů sekretář Karel Holešta.

Víkendové zápasy navíc orámované plánovanými oslavami devadesáti let fotbalu ve Štěchovicích se tak na domácím stadionku hrát nebudou. Dopolední zápasy Povltavské fotbalové akademie v žákovské lize U15 a U14 chystají přesunout do Davle. Štěchovické béčko si se svým soupeřem v okresním přeboru, Sokolem Zlatníky, narychlo vyměnilo pořadatelství.

Definitivní ortel už padl i nad nedělním mistrákem áčka ve třetí lize. Ač se kouč Zbyněk Busta proti Chrudimi vzdával domácího prostředí jen velmi nerad, odehraje se zápas v původním termínu na hřišti nedalekého Hradištka. „Jeho vedení v čele s předsedou Láďou Vondráškem nám ochotně vyšlo vstříc," dodal sekretář Holešta, podle kterého by bylo ideální nechat trávník nejméně dva až tři týdny v klidu.

Opakování vniknutí těchto nepřátel fotbalu na hrací plochu by pak mělo zamezit už provedené důslednější oplocení areálu. Ten od lesů obklopujících Štěchovice odděluje z jedné strany Vltava a z druhé obytná zástavba, ani to ovšem neznamená pro divočáky překážku. Podle místních jsou dokonce tak drzí, že večer chodí mezi paneláky na zbytky jídel, co vypadnou z popelnic.