Informoval o tom profesionální trenér mládeže Středočeského krajského fotbalového svazu Milan Kormaník na tiskové konferenci, která se tentokrát odehrávala v Čáslavi. V areálu fotbalového klubu pak seznámil přítomné zástupce regionálních médií s konkrétním náborovým projektem.

Na otázky přítomných novinářů rovněž odpovídali předseda a šéftrenér mládeže FK Čáslav Václav Vondra, místopředsedkyně FK Čáslav Ivana Houfková a cestu do Čáslavi si našel i patron mládežnických akcí Středočeského krajského fotbalového svazu a reprezentant České republiky Bořek Dočkal, který s fotbalem začínal v Poděbradech.

Měsíc náborů

Měsíc náborů se koná průřezem celou Českou republikou. V základní rovině se pořádají nábory na úrovni jednotlivých klubů celoročně s akcentem na měsíc květen a září. „Právě v květnu a v září pak ve vybraných lokalitách jednotlivých krajů, probíhají tyto větší náborové akce. Nyní v září ve středních Čechách proběhlo nebo ještě proběhne celkem sedm těchto prožitkových akcí. Nové Strašecí, Mladá Boleslav, Jesenice, Kutná Hora, Příbram, Čáslav a Milovice jsou místa, která se do Měsíce náborů přihlásila " sdělil novinářům Milan Kormaník.

„Pořádající kluby musí zajistit, aby se náboru zúčastnilo co nejvíce dětí z mateřských škol nebo první a druhé třídy základních škol, a pak se samozřejmě o děti postarat. Zajistit pitný režim, kabiny, případně stany či prostory tribuny k odložení věcí. Na samotném hřišti si pak na jednotlivých stanovištích děti mohou vyzkoušet různé disciplíny, ať již přímo fotbalového nebo pohybového charakteru. Primárním cílem vždy bude, abychom děti vůbec přilákali ke sportu, jakýkoliv sport stále zůstává možnou prevencí před lákadly moderní doby a fotbal je určitě vhodná alternativa jak pro kluky, tak pro holky," uvedl Milan Kormaník.

Nábor fotbalových talentů v Čáslavi se sparťanem Bořkem Dočkalem.Zdroj: Pavla Hájková

Reprezentační podpora

Bořek Dočkal, který si pak s dětmi přímo na hřišti osobně zatrénoval, vnímá tyto projekty jako velmi pozitivní a smysluplné. „K akci jsem se dostal před třemi roky přes pana Kormaníka. Znám se s ním z Poděbrad, odkud pocházím, a byl to právě on, kdo mě oslovil. Snažíme se vždy najít nějaký termín, na který bych mohl osobně dorazit. Nechtěli jsme, abych dělal tvář něčemu, co nevím, o čem je. Každý rok se to zatím povedlo a vždy alespoň jednou za rok navštívím jednu z akcí," uvedl záložník pražské Sparty Bořek Dočkal.

Doba je složitá a je těžké dostat děti ke sportu. „Jelikož tyto akce vycházejí termínově na období, kdy hrajeme mnoho zápasů, navíc je tam i reprezentační přestávka a evropské poháry, není úplně snadné nějaký termín vybrat. Čáslav je vůbec prvním městem, kam jsem přijel na odpolední akci. Většinou jsou tyto nábory v dopoledních hodinách pro úplně nejmenší děti ze školek. Je to akce, kterou vždy rád podpořím," konstatoval Dočkal.

„Symbolicky se jedná o akci pro Středočeský kraj, z něhož pocházím a vím tedy, o čem celá tato akce je. Většinu míst, kde se nábor koná znám, jelikož jsem je jako malý navštívil s poděbradským fotbalem. Celkově je dnes doba, kdy není vůbec jednoduché dostat děti ke sportu. Když tomu ale může pomoci například právě moje účast, tak to je to nejmenší, co pro to mohu udělat," dodal sparťanský záložník.

Můj první gól

Středočeský krajský fotbalový svaz se propagací podílí také na nosné akci FAČR, která nese název Můj první gól a má za úkol přilákat a hledat nové hvězdičky českého fotbalu.

Pokud rodiče zaregistrují svého potomka do fotbalového klubu a pokud se narodil v roce 2009, získá dokonce drobnou odměnu. Jedná se o takový vstupní balíček do světa fotbalu. Obsahuje míč, dres, tašku, láhev na pití i kartičky hráčů.

Více informací lze získát na webech www.fotbal.cz a www.mujprvnigol.cz.

Čtěte také: S dětmi v Čáslavi si fotbal zahrál i sparťan Bořek Dočkal